Ruska invazija ulazi u 20. mjesec: Zelenski o poslijeratnoj obnovi, Ukrajina napada Krim...

"Američki preduzetnici i finansijeri potvrdili su svoju spremnost za velika ulaganja u našu zemlju odmah nakon završetka rata i dobijanja garancija bezbjednosti", rekao je Zelenski putem društvenih mreža. "Radimo za pobjedu i obnovu Ukrajine"

12556 pregleda 6 komentar(a)
Detalj sa ukrajinskog ratišta: Okolina Donjecka, Foto: Reuters
Detalj sa ukrajinskog ratišta: Okolina Donjecka, Foto: Reuters

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski okrenuo se poslijeratnoj obnovi nakon svog povratka u Evropu iz Sjeverne Amerike, dok je ukrajinska obavještajna služba tvrdila da je zadala veliki udarac ruskoj mornarici na anektiranom Krimu, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ruski zvaničnici takođe su rekli da je ukrajinska bespilotna letjelica napala blizu ruskih obavještajnih kancelarija u sjevernom gradu Kursku, dok potpuna invazija Moskve ulazi u 20. mjesec.

Nakon zaustavljanja u Poljskoj, Zelenski je 24. septembra putem društvenih medija rekao da se u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sastao s vodećim pojedincima iz poslovnog i finansijskog sektora, uključujući medijskog mogula Majkla Blumberga.

Okupljanja su bila dio posjeta koji ga je odveo na govornicu generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) i pred Savjet bezbjednost UN u Njujorku, kao i na ključne sastanke s američkim predsjednikom Džozefom Bidenom i čelnicima Kongresa u Vašingtonu i Kanadi.

Zelenski
Zelenskifoto: Reuters

"Američki preduzetnici i finansijeri potvrdili su svoju spremnost za velika ulaganja u našu zemlju odmah nakon završetka rata i dobijanja garancija bezbjednosti", rekao je Zelenski putem društvenih mreža. "Radimo za pobjedu i obnovu Ukrajine."

Kako je ruska invazija ušla u 20. mjesec, ukrajinska vojska i vanjska procjena sugerisale su da ukrajinske snage prodiru dublje u rusku odbranu u njihovoj tekućoj protivofanzivi, posebno u ključnoj južnoj regiji.

Glavni štab Ukrajine saopštio je 24. septembra da su ruske bespilotne letjelice i raketni napadi nastavljeni u posljednja 24 sata, te je rekao da su njihove snage angažovane u ofanzivnim operacijama "posebno u području Verbove u regiji Zaporožja" na jugu.

Ranije su analitičari iz američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) rekli da su upotrijebili geolokaciju i druge informacije kako bi zaključili da "ukrajinske snage produbljuju svoj prodor" u regiji Zaporožja.

Veći dio posljednjeg fokusa tromjesečne ukrajinske protivofanzive bio je na Zaporožju i njegovoj okolini, gdje se nalazi najveća evropska nuklearna elektrana u postrojenju koje je Rusija zauzela u prvim sedmicama invazije.

U Rusiji su zvaničnici rekli da je napad dronom za koji je okrivljena Ukrajina oštetio "administrativnu" zgradu u centru Kurska u blizini kancelarije ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB).

Ali izvještaji da je eksplozija pogodila kancelarije FSB-a, koji se nalaze u ulici Dobroljubova, nisu se mogla potvrditi.

Guverner regije Kursk Roman Starovoit rekao je na Telegramu da je nešto, što je opisao kao ukrajinski dron, udarilo u upravnu zgradu u središtu grada i da je "krov malo oštećen".

Izvještaji na društvenim mrežama prikazivali su slike dima koji se uzdižu iznad središta grada i upućivali na više eksplozija, iako RSE nije mogao odmah provjeriti njihovu autentičnost.

Kursk je oko 90 kilometara udaljen od ukrajinske granice. Napad drona prošlog mjeseca oštetio je željezničku stanicu i povrijedio pet osoba.

Ukrajinska vojna obavještajna služba je 23. septembra ustvrdila da je raketni napad na sjedište ruske Crnomorske flote na Krimskom poluostrvu koji je okupirala Rusija 22. septembra imao za cilj "sastanak vodstva ruske mornarice" i rezultirao velikim gubicima, uključujući zapovjednika grupe.

Bonus video: