Umro šef Koza Nostre, Mateo Mesina Denaro

Mesina Denaro (61) bolovao je od raka debelog crijeva kad je uhapšen u januaru, ljekari ga prije par dana prestali hraniti nakon što je proglašeno da je u nepovratnoj komi

17887 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Šef italijanske mafije Mateo Mesina Denaro, koji je uhapšen u januaru nakon što je proveo 30 godina u bijegu, preminuo je, objavila je danas novinska agencija ANSA, prenosi Rojters.

Mesina Denaro (61) bolovao je od raka debelog crijeva u trenutku hapšenja. Kako mu se stanje pogoršalo posljednjih sedmica, prebačen je u bolnicu iz zatvora s najvećom bezbjednošću u centralnoj Italiji.

Denaro nije tražio agresivan medicinski tretman, prenijela je ANSA, dodajući da su ga ljekari prestali hraniti nakon što je proglašeno da je u nepovratnoj komi.

Upravo je odluka da započne s liječenjem rezultirala njegovim hapšenjem nakon posjete klinici u glavnom gradu Sicilije, Palermu. Nakon hapšenja Denaro je osuđen na doživotni zatvor šest puta zaredom i zatvoren u strogo čuvanom zatvoru u L'Akvili gdje je, prema dostupnim informacijama, nastavio liječenje, podsjeća Hina.

Poznat po nadimku Dijabolik, imenu zločinca i protagoniste poznatog italijanskog stripa čiji je i sam obožavatelj, Mateo Mesina Denaro bio je dugogodišnji šef Koza Nostre u zapadnoj sicilijanskoj pokrajini Trapani, premda je njegova moć sezala do Palerma.

Bio je nemilosrdni ubica i posljednji predstavnik stare garde Koza Nostre. Godine 1992. bio je dio grupe mafijaša koje je tadašnji mafijaški šef Salvatore Riina (1930-2017) poslao u Rim da ubiju sudiju Đovanija Falkonea, poznatog borca protiv mafije. To im je uspjelo u bombaškom napadu 23. maja blizu Palerma.

Mateo Mesina Denaro nestao je u ljeto 1993. i postao najtraženija osoba u Italiji. U godinama koje su uslijedile intenzivno se za njim tragalo.

Na kraju je ustanovljeno da je boravio nedaleko od svog rodnog grada Kastelvetrana na zapadnoj Siciliji. Dugogodišnjim prisluškivanjem članova njegove porodice i prijatelja, policija je na kraju došla do Denara i uhapsila ga u privatnoj klinici u Palermu kamo je došao na redovni ljekarski pregled.

Bonus video: