Ukrajina primila prvu isporuku američkih tenkova Abrams, Rusija napada lučke objekte u Odesi

Ukrajinski vojni vrh saopštio je da sprovodi ofanzivne akcije u smjeru grada Bahmuta i regija Donjeck, Melitopolj i Zaporožje

9547 pregleda 11 komentar(a)
Detalj iz Odese, Foto: Reuters
Detalj iz Odese, Foto: Reuters

Ukrajina je primila prvu isporuku američkih tenkova Abrams za koje je rekla da će ojačati protivofanzivu protiv ruske vojske na istoku, dok Moskva nastavlja sa napadima na lučke objekte u južnom gradu Odesi, uništavajući važna skladišta žitarica, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Dobre vijesti od ministra (odbrane) (Rustem) Umerova. Abramsi su već u Ukrajini i spremaju se da ojačaju naše brigade. Zahvalan sam saveznicima na sprovođenju ovoga dogovora", rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u objavi na Telegramu, sedam dana nakon što je američki predsjednik Džozef Bajden potvrdio da su isporuke neizbježne.

Sjedinjene Američke Države su u januaru pristale da pošalju tenkove Abrams u Ukrajinu dok je zemlja pripremala protivofanzivu protiv ruskih snaga koje su pokrenule invaziju punog opsega u februaru 2022.

Vašington je tada rekao da će ukupno 31 borbeni tenk biti poslat u Ukrajinu.

SAD su ranije ovog mjeseca rekle da će Ukrajinu opremiti i kontroverznom municijom s osiromašenim uranom koje koriste tenkovi M1 Abrams.

Ukrajina je rekla da joj trebaju tenkovi kako bi ojačala brigade u protivofanzivi započetoj u julu.

Ukrajinski vojni vrh saopštio je danas da sprovodi ofanzivne akcije u smjeru grada Bahmuta i regija Donjeck, Melitopolj i Zaporožje.

Ukrajinska vojska je takođe istakla da je odbila ruske napade u regiji Donjecka.

Kijev je ranije danas javio da je Rusija rano 25. septembra pokrenula veliki vazdušni napad na jug Ukrajine, pogodivši lučko područje grada Odese i uništivši skladišta žitarica.

Ukrajinska južna vojna kamanda navela je da je Rusija koristila 19 dronova Šahid i dvije supersonične rakete Oniks na Odesu te ispalila 12 krstarećih raketa Kalibr.

Ukrajinske zračne snage izvijestile su da su projektili Kalibr lansirani s broda i podmornice u Crnom moru. Samo jedna od tih raketa nije oborena.

Međutim, Rusija je "pogodila lučku infrastrukturu" u Odesi, koja je "pretrpjela značajnu štetu", rekla je južna komanda, dok regionalni guverner Oleh Kiper tvrdi da je blizu 1.000 tona žitarica uskladišteno u pogođenim objektima.

"Projektili Oniks uništili su žitnice", navodi se u saopštenju južne komande na Telegramu, dodajući da su skladišta i privatna kuća u predgrađu Odese oštećeni i zapaljeni "kao rezultat pada krhotina".

"Pomorska stanica u Odesi pretrpjela je znatnu štetu, požar je izbio u zgradi hotela, koji ne radi već nekoliko godina. Vatrogasci su ga brzo ugasili", dodala je vojska.

Kiper je rekao da je u napadu povrijeđena žena.

Rusija je pojačala napade na ukrajinsku infrastrukturu za izvoz žitarica u južnim regijama Odese i Mikolajeva nakon što se u julu povukla iz sporazuma postignutog uz posredovanje UN-a koji je omogućio sigurne isporuke žitarica preko Crnog mora.

Portparolka ukrajinske južne vojne komande Natalija Humenjuk rekla je da Rusija očito "pokušava testirati gustinu protivvazdušne odbrane".

"Oni razumiju da je lučka infrastruktura prioritet naše regije i da je pouzdano zaštićena. No, zato je napad bio i masivan i kombinovanim sredstvima", rekla je na Telegramu.

I vojna uprava Hersona izvijestila je o pojačanom granatiranu. Regionalni guverner Oleksandr Prokudin naveo je da je Rusija napala grad Berislav, na desnoj obali rijeke Dnjepar, ubivši najmanje jednu osobu.

Guverner istočno-centralne regije Dnjepropetrovsk Serhij Lisak rekao je da su krhotine koje su padale s oborenog drona izazvale požar u industrijskom poduzeću u Krivom Rogu, rodnom gradu predsjednika Volodimira Zelenskog.

Rusija se nije odmah oglasila o ovim navodima, ali je njeno Ministarstvo odbrane saopštilo da je napad ukrajinske bespilotne letjelice bio usmjeren na sjeverozapad Crnog mora i Krim, koje je Moskva nezakonito anektirala 2014. godine.

Moskva je rekla da je njena protivvazdušna odbrana "uništila" četiri drona. Još nema informacija o šteti ili povrijeđenima.

Rusko Ministarstvo odbrane je takođe izvijestilo da su četiri druga drona presretnute u noći iznad Kurska i Brjanska, dviju regija koje se graniče s Ukrajinom.

Kijev se još nije oglasio o ovim navodima.

Bonus video: