Ko je novi lider Sirize - bankar na čelu grčke ljevice

Kaselakis (35), prvi lider neke stranke u Grčkoj koji se otvoreno deklarisao kao homoseksualac i koji je u braku sa Amerikancem Tajlerom Makbetom, uspio je da pobijedi bivšu ministarku rada Ahcioglu, koja je bila favorit, a ujedno i prva žena koja se nadmetala za vođenje Sirize

5650 pregleda 1 komentar(a)
Kaselakis se obraća medijima nakon što je proglašen novim liderom Sirize, Foto: Reuters
Kaselakis se obraća medijima nakon što je proglašen novim liderom Sirize, Foto: Reuters

Grčka koalicija radikalne Ljevice, Siriza, izabrala je za svog novog predsjednika Stefanosa Kaselakisa. Ono što je neobično je da je novi lider partije poznate po izrazitom neprijateljstvu prema krupnim finansijskim institucijama bivši bankar koji je bio zaposlen u firmi Goldman-Saks.

Kasno uveče 24. septembra Kaselakis je sa 75 odsto prebrojanih glasova imao nedostižnu prednost pred svojom suparnicom Efi Ahcioglu, prenio je portal Politiko.

Izbog novog predsjednika stranke uslijedio je nakon što je ljevičarska Siriza na izborima ovog ljeta pretrpjela dva teška poraza od konzervativne Nove demokratije, zbog čega je njen donedavni lider, bivši grčki premijer Aleksis Cipras podnio ostavku poslije 15 godina na čelu stranke.

Kaselakis se gotovo niotkud pojavio na političkoj pozornici i svoju je kandidaturu za lidera stranke najavio krajem avgusta.

Kaselakis (35), prvi lider neke stranke u Grčkoj koji se otvoreno deklarisao kao homoseksualac i koji je u braku sa Amerikancem Tajlerom Makbetom, uspio je da pobijedi bivšu ministarku rada Ahcioglu, koja je bila favorit, a ujedno i prva žena koja se nadmetala za vođenje Sirize.

Novi lider Sirize svojevremeno je zaradio nadimak "zlatni momak" zato što je radio kao investicijski bankar u globalnoj bankarskoj grupaciji Goldman-Saks.

On je sve do proljeća ove godine živio u SAD i ima veoma malo iskustva sa grčkom političkom scenom, a njegov je uspon na čelo vodeće opozicione partije u toj zemlji bio šokantno brz.

U junu je učestvovao na grčkim opštim izborima kao kandidat Sirize, ali neuspješno.

Zatim je u avgustu izazvao pometnju video spotom u kojem je najavio da će se kandidovati za šefa stranke i izjavom da je on osoba koja može da porazi sadašnjeg premijera, lidera Nove demokratije Kirijakosa Micotakisa.

Kaselakis je rekao da je lično vidio kako kapital jeftino kupuje ljude i kako "arogancija stvara novac" i da je shvatio da karijera u bankarstvu više nije za njega.

Iako su mediji u kampanji za šefa stranke do detalja pratili njegove navike, ponašanje, način, oblačenja, ishrane, Kaselakis nije davao intervjue i njegova politička uvjerenja su i dalje veoma nejasna.

On je sebe u kampanji opisivao kao ljevičara patriotu koji želi da ponovo obnovi "grčki san". Rekao je i da namjerava da ukine obavezan vojni rok, da ga zamjeni radom za zajednicu, i da uvede profesionalnu vojsku.

Njegova suparnica Ahcioglu je, istovremeno, vodila kampanju u kojoj se zalagala za povećanje plata, jačanje socijalne države i javne infrastrukture i borbu protiv klimatskih promjena.

Bonus video: