"Ruski okupatori okrutno mučili Ukrajince, neke žrtve umrle, tjerali porodice da slušaju zvuke silovanja"

Erik Moze, predsjednik Istražne komisije za Ukrajinu, rekao je Savjetu UN za ljudska prava u Ženevi da je njegov tim "prikupio dodatne dokaze koji ukazuju da je upotreba mučenja od strane ruskih oružanih snaga u oblastima pod njihovom kontrolom bila rasprostranjena i sistematska"

23410 pregleda 102 reakcija 48 komentar(a)
Moze, Foto: Screenshot/Youtube
Moze, Foto: Screenshot/Youtube

Ruski okupatori su tako okrutno mučili Ukrajince da su neke od njihovih žrtava umrle, a tjerali su i porodice da slušaju zvuke silovanja žena koje su im srodnice, rekli su u danas članovi istražnog tijela pod mandatom UN, u svojim najnovijim nalazima sa terena, javlja agencija Rojters.

Erik Moze, predsjednik Istražne komisije za Ukrajinu, rekao je Savjetu UN za ljudska prava u Ženevi da je njegov tim "prikupio dodatne dokaze koji ukazuju da je upotreba mučenja od strane ruskih oružanih snaga u oblastima pod njihovom kontrolom bila rasprostranjena i sistematska".

"U nekim slučajevima, mučenje je primijenjeno sa takvom brutalnošću da je izazvalo smrt žrtve", rekao je on.

Prema njegovim riječima, "ruski vojnici su silovali i vršili seksualno nasilje nad ženama od 19 do 83 godine" u okupiranim djelovima Hersonske pokrajine.

Porodice ženskih žrtava su često držali u komšiluku i primoravali ih da slušaju seksualno nasilje nad njima, dodao je on.

Rusija poriče da je počinila zločine ili da je gađala civile u Ukrajini.

Moze je rekao da su pokušaji komisije da komunicira sa Rusijom ostali uzaludni.

Moskva je dobila priliku da odgovori na optužbe na saslušanju, ali nijedan ruski predstavnik se nije pojavilo.

Rusko ministarstvo odbrane za sada ne odgovara na molbu da pruži komentar.

Upitan kasnije za broj slučajeva mučenja koji su doveli do smrti, član komisije Pablo de Grejf ​​je rekao da je to nemoguće znati zbog ograničenog pristupa, ali je dodao da je to "prilično veliki broj i... dolazi iz veoma različitih regiona širom zemlje, blizu i daleko od linija fronta".

U avgustu i septembru ove godine, Mozeova komisija je posjetila djelove Ukrajine koje su ruske snage držale pod okupacijom, kao što su regioni Herson i Zaporožje.

Utvrđeno je da je do mučenja uglavnom dolazilo u pritvorskim centrima kojima upravljaju ruske vlasti i uglavnom nad ljudima optuženima da su ukrajinski doušnici.

Komisija je ranije saopštila da prestupi koje su počinile ruske snage u Ukrajini, uključujući mučenje, mogu predstavljati zločine protiv čovječnosti.

Tijelo UN-a je takođe pronašlo "nekoliko slučajeva" prestupa koje su počinile ukrajinske snage, rekao je Moze, rekavši da se odnose na slučajeve neselektivnih napada i lošeg postupanja prema ruskim zatočenicima.

Kijev je ranije rekao da provjerava sve informacije u vezi sa tretmanom ratnih zarobljenika i da će istražiti sva kršenja zakona i preduzeti odgovarajuće pravne mjere.

Komisija je u martu 2022. godine dobila mandat da istraži zlodjela u Ukrajini od početka rata i posjetila je tu zemlju više puta i obavila stotine intervjua.

Ponekad se dokazi prikupljeni istragama po nalogu UN koriste za nacionalna i međunarodna suđenja, uključujući slučajeve ratnih zločina.

Bonus video: