Fon der Lajen i Fijala: Cilj je da ekonomski migranti uopšte ne dolaze u Evropu

"Da, migracija je problem koji se tiče cijele Evrope i potrebna nam je evropska reakcija", rekla je predsjednica EK

4346 pregleda 4 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: Reuters
Fon der Lajen, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen i češki premijer Petr Fijala ocijenili su danas u Pragu da u migracijskoj krizi treba tražiti najprije rješenja za bolju zaštitu spoljašnjih granica Evropske unije (EU), a ne rješavati problem na tlu EU, dok je cilj da ekonomski migranti uopšte ni ne dolaze u Evropu.

"Mogu da potpišem šta ste rekli. Da, migracija je problem koji se tiče cijele Evrope i potrebna nam je evropska reakcija. Mi želimo da pomognemo zemljama članicama u rješavanju migracije i to na efikasan i humani način. Tražimo kako da pomognemo i Češkoj, posebno zato što ste primili toliko ukrajinskih izbjeglica", kazala je Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare sa Petrom Fijalom.

Predsjednica EK podsjetila je da je Evropska unija predložila dodatnu pomoć od 15 milijardi eura za zemlje najviše pogođene migracijom, kao što je recimo Češka, da sa migracijom uspješnije izađu na kraj.

"Taj novac dio je revizije višegodišnjeg budžeta EU. Ali moramo da se o reviziji dogovorimo, u suprotnom možda neće biti dovoljno novca", kazala je Ursula fon der Lajen.

Češki premijer Fijala naglasio je da Češka jeste podržala predlog evropskog pakta o azilu, koji inače oštro odbija susjedna Poljska, i to zbog ubrzanja postupka odobravanja azila kao i vraćanja izbjeglica i zato što stavlja naglasak na jačanje zaštite spoljašnjih granica, ali da zvanični Prag i dalje odbija da relokacija izbjeglica bude prinudna.

Predsjednica Evropske komisije boravi u Pragu na konferenciji Grin dil samit na kojem je kao izazove za EU označila cijene energija, nefer pogodnosti koje imaju neki inostrani proizvođači i sporost nekih legislativnih postupaka.

"Evropa je izašla na kraj sa prošlogodišnjom energetskom krizom zato što je ostala jedinstvena. Ali cijena koju plaćamo za energije je i dalje veća nego na drugim kontinentima što ugrožava našu konkurentnost. Rešenje je na domak ruke zato što će porast udjela obnovljivih izbora energije ubrzo zaštititi Evropu od visokih cijena fosilnih goriva koja se uvoze", kazala je Ursula fon der Lajen.

Evropska zvaničnica upozorila je na problem uvoza iz Kine kada njihova produzeća dobijaju visoke dotacije od države.

"Evropska preduzeća često su suočena sa konkurencijom inostranih koji dobijaju velike dotacije od države. Češke fabrike automobila investiraju u nove modele električnih automobila ali globalno tržište je preplavljeno kineskim automobila koji nisku cijenu imaju da zahvale državnim dotacijama", kazala je Ursula fon der Lajen.

Predsjednica EK naglasila je da kada su u pitanju energije svaka država članica ima pravo da odabere svoj nacionalni miks.

Premijer Petr Fijala naglasio je da je glavni element za Češku nuklearna energija i da to EU podržava.

Bonus video: