Ruski sud odbacio žalbu Navaljnog na 19 godina zatvora

Navaljni, koji je optužio Kremlj da ga doživotno drži iza rešetaka da spriječi Ruse da izraze neslaganje, učestvovao je u postupku putem video veze

7820 pregleda 6 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters

Ruski sud odbio je žalbu kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog na kaznu zatvora na 19 godina po optužbi za ekstremizam.

Sudije Moskovskog gradskog suda osudile su 4. avgusta Navaljnog na 19 godina zatvora, a njegove ranije izrečene zatvorske kazne će služiti istovremeno u najstrožem zatvorskom režimu u Rusiji.

Navaljni, njegovi saveznici, grupe za ljudska prava i zapadne vlade ističu da su sve optužbe politički motivisane, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prvi žalbeni sud u Moskvi potvrdio je kaznu 26. septembra na ročištu održanom iza zatvorenih vrata, a javno je bilo samo čitanje presude.

Navaljni, koji je optužio Kremlj da ga doživotno drži iza rešetaka da spriječi Ruse da izraze neslaganje, učestvovao je u postupku putem video veze.

Optužbe protiv Navaljnog se smatraju osvetom za njegove napore da razotkrije ono što on opisuje kao sveprisutno bezakonje, korupciju i represiju od Putina i njegovog političkog sistema.

Navaljni je najglasniji opozicionar u Rusiji u poslednjoj deceniji i podstakao je velike antivladine proteste prije nego što je zatvoren.

Bonus video: