BLOG Novi artiljerijski napadi Rusije na civilne mete u Ukrajini, obustavjen saobraćaj na mostu na Krimu

Rat u Ukrajini – 581. dan

23674 pregleda 13 komentar(a)
Detalj nakon jednog od prethodnih napada na Odesu, Foto: Reuters
Detalj nakon jednog od prethodnih napada na Odesu, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2023. 21:00h
Završeno
21:01h

Bugarski parlament je danas odobrio dodatnu vojnu pomoć Ukrajini za rat sa Rusijom, javila ja državna agencija BTA.

Poslanici su odobrili isporuku Ukrajini neispravnih raketa zemlja-vazduh za ruski sistem protiv-vazduhoplovne odbrane S-300 i municije za automatsko oružje malog kalibra koju je odbacilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Vojni stručnjaci kažu da se rakete ne mogu popraviti u Bugarskoj, ali Ukrajina to može, ili da upotrijebi djelove s njih.

Načelnik Generalštaba, admiral Emil Eftimov, uvjeravao je poslanike da slanje oružja neće štetiti odbrani Bugarske.

On je iznio da "nemamo namjeru da damo (Ukrajini) cio raketni kompleks S-300 dok ne nađemo mogućnost zamjene".

Glasanje je pokazalo podjele u toj zemlji oko slanja vojne pomoći Ukrajini: izazvalo je kritike Socijalističke partije i proruskih nacionalista iz Partije preporoda koji su glasali protiv slanja pomoći.

Bugarska još ima zalihe zastarjelog sovjetskog oružja i mnoge fabrike municije za njega, iako se još 2004. godine pridružila NATO-u.

(BETA)

10:30h

Televizijska stanica koju vodi Ministarstvo odbrane Rusije prikazala je u srijedu video intervju sa komandantom Crnomorske flote Viktorom Sokolovim, nekoliko dana nakon što je Ukrajina izjavila da je poginuo u raketnom napadu na štab ruske mornarice na Krimu, prenosi agencija Rojters.

08:52h

Automobilski saobraćaj je obustavljen u srijedu ujutru na mostu na poluostrvu Krim, saopštile su ruske vlasti u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, što je mjera koja se često preduzima zbog ukrajinskih napada dronovima ili raketama.

Krim je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine

08:49h

U novom artiljerijskom napadu ruskih tripa u južnim ukrajinskim regionima Nikopolj i Herson ranjeni su civili, dok su oštećene kuće i infrastruktura, saopštili su regionalni zvaničnici rano 27. septembra, dok su ukrajinske snage nastavljaju ofanzivne operacije na jugu i istoku zemlje, prenijela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Dvanaest ljudi je ranjeno u Hersonu proteklog dana od posljedica ruskog granatiranja, naveo je na Telegramu Oleksandar Prokudin, načelnik regionalne vojne administracije.

U oblasti Nikopolja dvije osobe su ranjene u ruskom granatiranju, naveo je u Telegramu 27. septembra Sergej Lisak, načelnik vojne uprave Dnjepropetrovske oblasti.

On je rekao da je tokom napada zapaljena dvospratna zgrada, ali da su spasioci ugasili vatru.

Generalštab ukrajinske vojske je u svom dnevnom izvještaju naveo da ukrajinske snage izvode ofanzivne operacije kod grada Bahmuta na istoku i u regionu Melitopolja, dodajući da je vođeno ukupno 26 bitaka duž linija fronta u posljednja 24 sata.

Rusija je 26. septembra ponovo gađala objekte za izvoz žitarica u Odeskoj oblasti, nanoseći štetu i povrede među lokalnim stanovništvom, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Guverner Odese Oleh Kiper rekao je da je pogođen Izmail, jedna od dvoje dunavske luke koje Ukrajina koristi za izvoz žitarica, kao i da je oštećena zgrada kontrolnog punkta, skladišta i više od 30 kamiona i automobila. Dvije osobe su ranjene, rekao je on.

Rusija je pojačala vazdušne napade lokacija, gađajući posebno ukrajinsku infrastrukturu za izvoz žitarica u južnim regionima Odese i Mikolajeva.

Ukrajina je nastavila da izvozi žito uprkos tome što se Rusija u julu povukla iz sporazuma u kojem su posredovale Ujedinjene nacije i koji je omogućio bezbjedne isporuke žitarica.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je nove ukrajinske akcije protiv Rusije nakon prošlonedjeljnog raketnog udara na štab ruske Crnomorske flote u kojem je, prema navodima Kijeva ubijeno 34 oficira, uključujući komandanta flote.

Tvrdnja Ukrajine o njenom napadu na rusku Crnomorsku flotu nisu mogle da budu potvrđene, dok Rusija objavila znatno manji broj žrtava napada 22. septembra na krimsku luku Sevastopolj.

(Radio Slobodna Evropa)

Bonus video: