Italija će deportovati strance koji prijete javnom redu

Vlada Đorđe Meloni pooštrava mjere prema migrantima, policiji šira ovlašćenja

3888 pregleda 1 komentar(a)
Migranti u prihvatnom centru na ostrvu Lampeduza, Foto: Reuters
Migranti u prihvatnom centru na ostrvu Lampeduza, Foto: Reuters

Stranci koji legalno žive u Italiji mogli bi ubuduće biti deportovani ako predstavljaju prijetnju za javni red ili nacionalnu bezbjednost. To se navodi se u nacrtu vladine uredbe u koju je Rojters imao uvid.

Ta mjera, koja bi trebalo da bude usvojena na današnjoj sjednici vlade, je dio obračuna koji je obećala desničarska administracija premijerke Đorđe Meloni u odgovoru na porast dolazaka brodovima iz sjeverne Afrike.

U nacrtu uredbe se navodi i da bi u vrijeme velikih priliva migranata, prihvatni centri mogli da prime do duplo veći broj ljudi koji im je inače dozvoljen.

S obzirom na to da se vlasti bore da prihvate sve veći broj djece migranata bez pratnje, nacrt dozvoljava da se maloljetnici stariji od 16 godina drže u prihvatnim centrima za odrasle do tri mjeseca.

Takođe predviđa protjerivanje migranata koji lažno tvrde da su maloljetni, a policiji daje šira ovlašćenja da procijeni starost migranata koristeći mjerenje tijela i rendgenske snimke.

Kada je vlada odobri, uredba bi odmah stupila na snagu, ali je potrebno da je ratifikuje parlament u roku od dva mjeseca, ili će prestati da važi. Prilikom ratifikacije, ona može biti izmijenjena.

Koalicija Melonijeve došla je na vlast prošle godine obećavajući da će obuzdati imigraciju. Međutim, tokom godine do danas, više od 133.000 migranata stiglo je preko Mediterana, naspram nešto manje od 70.000 u istom periodu 2022.

Vlada je prošle sedmice usvojila nove mjere za produženje vremena zadržavanja migranata i povećanje broja centara za pritvor, u pokušaju da ih odvrati od putovanja preko mora.

U potezu koji su kritikovali opozicija i grupe za ljudska prava, vlada je takođe usvojila uredbu po kojoj će migranti morati da plate skoro 5.000 eura da bi izbjegli pritvor dok se obrađuje njihov zahtjev za azil.

Bonus video: