Vlada Francuske obećala da će iskorijeniti nasilje u školama

Oko milion učenika u Francuskoj iskusilo je maltretiranje u školi u posljednje tri godine

3423 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Blokirajte nasilnike u školama na društvenim mrežama, svoj djeci držite nedjeljne časove empatije, dovedite stručnjake za borbu protiv nasilja u škole i sudove - obećanja su Vlade Francuske kao odgovor na rastuću zabrinutost širom zemlje zbog maltretiranja, izazvanu nedavnim samoubistvima djece čije porodice kažu da su bila maltretirana onlajn ili u školi.

Mnogi roditelji smatraju da francuski obrazovni sistem zaostaje za svojim vršnjacima u Evropi u rješavanju ovog pitanja i da ga tek postepeno sustiže.

Premijerka Elizabet Born rekla je da će država učiniti više.

"Vi niste odgovorni za too", rekla je Born u poruci djeci koja su na meti maltretiranja. "Ono kroz šta prolazite je neprihvatljivo, nepodnošljivo. Niste sami", pručila im je ona.

Oko milion učenika u Francuskoj iskusilo je maltretiranje u školi u posljednje tri godine, rekla je Born. U saopštenju Vlade se navode studije maltretiranja u školi i na društvenim mrežama.

Born je obećala više osoblja posvećenog borbi protiv maltretiranja u školama i više savjetovanja koje finansira država za žrtve maltretiranja.

Plan uključuje i predloge da se pooštre kazne za maltretiranje, kao što je zabrana počiniocima pristupa društvenim mrežama do godinu dana, oduzimanje mobilnih telefona nasilnicima i izricanje zatvorskih kazni do 10 godina za one koji su povezani s nečijim samoubistvom.

Jedan od pokretača nedavno obnovljene zabrinutosti bilo je samoubistvo 15-godišnjaka prvog dana u školi u pariskom predgrađu Poisi ovog mjeseca. Ministarstvo prosvjete je kasnije priznalo da je maltretiranje nad njim prijavljeno prethodne školske godine.

Škola je rekla da rješava problem. Ali kada su se njegovi roditelji požalili da se maltretiranje nastavilo, administratori škole su porodici poslali pismo u kojem su prijetili tužbom zbog neosnovanih optužbi i optužujući ih da su nekonstruktivni. To je izazvalo uzbunu, a Vlada je to pismo nazvala "sramotom".

Kao dio novog plana koji je objavljen u srijedu, ministar obrazovanja Gabrijel Atal rekao je da će nedjeljni "časovi empatije" biti dodati nastavnim planovima i programima u nekim školama počevši od januara i u svim školama počevši od sledeće školske godine, navodeći slične programe u drugim zemljama, prije svega u Danskoj.

Advokat porodice 15-godišnje djevojčice koja je sebi oduzela život 2021. godine poslije školskog maltretiranja, rekao je da se Francuska budi u vezi s tim problemom kasnije nego neke druge evropske nacije, ali sada napreduje - posebno usvajanjem zakona kojim je prošle godine kriminalizovala maltretiranje u školi.

"Zaostajemo oko 10 godina za nekim našim evropskim kolegama, posebno za nordijskim zemljama", rekla je pariska advokatica Lore Butron-Marmion.

Ona je navela da je plan premjerke Born znak da Francuska ozbiljnije shvata ovo pitanje.

"Svijest postoji", rekala je Butron-Marmion za Asošijeted pres.

Fokus Francuske na maltretiranje ohrabruje neke žrtve da istupe. Među njima je i poslanica Viržini Lanlo koja je ove nedjelje rekla Donjem domu Parlamenta da je nedavno pisala osobi koja ju je maltretirala kao dijete.

U jednom od odlomaka iz njenog pisma pročitanog u skupštinskoj sali, ona je rekla: "Prije mnogo godina, pretrpjela sam maltretiranje, ponižavanje i dodirivanje tvojih ruku. Ovi postupci su uništili moje detinjstvo i odrastanje. Nikada neću zaboraviti te sate bola i nevolja".

"Ta mlada djevojka sam bila ja", rekla je Lanlo kolegama poslanicima. "I ne vjerujem da sam jedina u skupštinskim klupama koja je pretrpjela maltretiranje. Svako četvrto dijete je žrtva. Koliko ih govori?"

Obraćajući se Narodnoj skupštini poslije Lanlo, Atal, ministar prosvjete, naveo je imena 10 djece i tinejdžera uzrasta od 10 do 15 godina koji su se ubili posljednjih godina poslije optužbi da su bili maltretirani. Rekao je da mu je borba protiv maltretiranja glavni prioritet.

"Strah mora da promijeni stranu", rekao je ministar Atal.

Bonus video: