Dodatni novac i pristup tržištu EU za države kandidate

Evropska komisija će predložiti novi paket pomoći u cilju ubrzanja priprema za proširenje Evropske unije

12677 pregleda 7 komentar(a)
Oliver Varhelji, Foto: REUTERS
Oliver Varhelji, Foto: REUTERS

Evropska komisija će uskoro predložiti da Evropska unija obezbijedi više novca državama koje žele da uđu i ponudi im pristup jedinstvenom tržištu u cilju ubrzanja njihovih priprema za članstvo, kazao je komesar EU za proširenje Oliver Varhelji.

Rojters podsjeća da osam država trenutno ima zvanični status kandidata za ulazak u EU - Turska, Ukrajina, Moldavija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija, dok dvije Gruzija i Kosovo imaju status potencijalnih kandidata.

Predsjedavajući lidera Evropske unije, Šarl Mišel, pozvao je EU da bude spremna da prihvati nove članice, a kandidate da budu spremni da ispune kriterijume za ulazak do 2030.

"Za nekoliko nedjelja ćemo predstaviti nov način razmišljanja o proširenju i paket koji će sada uključivati 10 država kandidata, odnosno zemalja sa evropskom perspektivom", rekao je Varhelji na konferenciji za novinare.

"U tom izvještaju želimo ne samo da napredujemo, već želimo da obezbijedimo sredstva za ubrzanu integraciju", rekao je on nakon sastanka u Španiji ministara EU koji su raspravljali o tome kako EU treba da se pripremi za prijem novih članica.

Varhelji je kazao da će EU tražiti način da pomogne kandidatima da se brže pripreme za članstvo u EU preko plana rasta za Zapadni Balkan kako bi se smanjila "ekonomski i socijalni jaz" između ovih zemalja i ostatka EU prije pristupanja.

Prema ovom planu, države će postepeno dobiti pristup jedinstvenom tržištu EU od 450 miliona potrošača, gdje je omogućeno slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i radne snage, čak i prije nego što postanu punopravne članice.

“Želimo da stvorimo priliku da postepeno integrišemo ove zemlje u jedinstveno tržište, prije pristupa... jer će to biti korisno i za Evropsku uniju i za države kandidate”, kazao je Varhelji.

Rekao je da će Komisije takođe pozvati da EU obezbijedi više novca za kandidate kako bi se ubrzale reforme neophodne za pristupanje sadašnjem bloku od 27 zemalja. Nije precizirano o kolikim sumama se radi.

Ovaj novac biće dodat sredstvima EU za predpristupnu pomoć zemljama kandidatima, koja u okviru budžeta EU za period od 2021. do 2027. godine iznosi ukupno 14,2 milijarde eura.

Ove mjere bi pokazale da je EU spremna da dočeka nove članice i stavila bi odgovornost na zemlje kandidate da u potpunosti iskoriste ove prilike, izjavio je Varhelji.

Bonus video: