BLOG Ukrajinske snage oborile 30 od 40 dronova iranske proizvodnje u centralnom i južnom dijelu zemlje

Rat u Ukrajini 584. dan

21588 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.09.2023. 21:53h
Završeno
11:13h

Rumunija, članica NATO saveza, izvijestila je u subotu, 30. septembra, o mogućoj povredi svog vazdušnog prostora tokom ruskih noćnih napada dronovima na infrastrukturu u susjednoj Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Otkad je napustila sporazum koji omogućuje bezbjedno slanje žitarica preko Crnog mora, Moskva je pojačala udare na južne ukrajinske regione oko Odese i Mikolaiva, u kojima se nalazi ključna infrastruktura za izvoz žita.

"Nakon otkrića grupe dronova koji su se uputili ka ukrajinskoj teritoriji nedaleko od rumunske granice", mještani u opštinama Tulčea i Galac su upozoreni, saopšteno je iz ministarstva odbrane.

"Radarski sistem osmatranja... izvijestio je o mogućem neovlašćenom ulasku u nacionalni vazdušni prostor, a signal je detektovao smjer ka opštini Galac", dodaje se.

11:09h

Ukrajina je domaćin konferencije odbrambene industrije, u sklopu napora vlasti da povećaju proizvodnju oružja u zemlji, da bi mogli da odbiju rusku invaziju ali i da smanje zavisnost od isporuke oružja iz inostranstva.

Konferencija predstavlja novi razvoj događaja u kontekstu podrške Ukrajini, jer je raniji fokus bio na isporuci naoružanja, popravke oštećene opreme i obučavanju ukrajinskih vojnika.

Predsjednik Volodimir Zelenski, govoreći na otvaranju Foruma odbrambene industrije, rekao je da se oko 250 kompanija iz oblasti odbrane okupilo u petak, 29. septembra, u Kijevu. Ministri odbrane i predstavnici nekoliko zemalja su takođe bili prisutni.

"Heroizam ne može da presretne rakete sam. Ukrajini su potrebne mogućnosti za takvo nešto, visokog kvaliteta, velikog kvantiteta, i brzo. Nema odbrane bez industrije", rekao je generalni sekretar NATO saveza, Jens Stoltenberg, koji se obratio putem video linka, dan nakon svoje posjete Kijevu.

10:57h

Ukrajinske vazdušne snage oborile su 30 od 40 dronova iranske proizvodnje "Šahed" koje je lansirala Rusija tokom noći u napadu na centralne i južne regione, saopštili su regionalni i vojni zvaničnici.

Južna vojna komanda saopštila je da je 20 dronova oboreno u centralnoj Vinjičkoj oblasti i još 10 iznad Odeske i Nikolajevske oblasti na jugu, prenosi Rojters.

Natalija Humenjuk, portparol južne komande, rekla je ukrajinskoj televiziji da je Rusija nastavila da napada lučku infrastrukturu, uključujući i rijeku Dunav, i da takođe pokušava da udari na kritične infrastrukturne objekte u drugim ukrajinskim regionima „kako bi uticala na ekonomiju“.

Rusija je intenzivirala vazdušne napade na ukrajinsku infrastrukturu za izvoz žitarica na rijeci Dunav i u luci Odesa od jula, kada je Moskva poništila sporazum koji je uz posredovanje UN-a omogućio bezbjedan ukrajinski izvoz žitarica preko Crnog mora.

Serhij Borzov, regionalni guverner Vinice, rekao je da je u regionu pogođen infrastrukturni objekat koji je izazvao snažan požar. Nije naveo druge detalje o šteti.

Regionalne vlasti su takođe saopštile da su tri osobe povrijeđene u južnoj oblasti Herson, koja je blizu linija fronta i koja je često izložena artiljerijskim granatiranjem.

10:55h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je njena protivvazdušna odbrana oborila svih devet raketa lansiranih iz Ukrajine iznad njene zapadne oblasti Belgorod.

Belgorod se graniči sa ukrajinskom oblasti Harkov i više puta je bio na udaru vatre od početka ruske specijalne vojne operacije u februaru 2022, prenosi Rojters.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je upozorilo na „teroristički” napad Ukrajine na njene objekte uništavanjem devet raketa višestrukog raketnog sistema pod nazivom „Uragan” (Uragan) u vazduhu.

10:49h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je rano u subotu da su stanovnici regiona u Ukrajini pod kontrolom Moskve izrazili želju da budu dio Rusije na nedavnim lokalnim izborima, potvrđujući prošlogodišnje referendume koje su zapadne zemlje proglasile nezakonitim, prenosi Rojters.

U video obraćanju objavljenom na godinu dana od kontroverzne objave Rusije da pripaja četiri dijela Ukrajine, Putin je rekao da je izbor da se pridruži Rusiji pojačan lokalnim izborima ovog mjeseca na kojima su se vratili zvaničnici koji podržavaju rusku aneksiju.

„Kao i prije godinu dana na istorijskim referendumima ljudi su ponovo izrazili i potvrdili volju da budu uz Rusiju i podržali svoje sunarodnike koji su se svojim trudom i stvarnim djelovanjem pokazali dostojni povjerenja naroda“, rekao je on u snimku samo više od četiri minuta izdatom u ponoć.

Putin je ponovio svoj stav da je ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. spasila ljude od nacionalističkih lidera u Kijevu koji su pokrenuli „građanski rat punih razmjera“ i „teror protiv onih koji misle drugačije“.

30. septembra 2022. godine dijelovi četiri ukrajinska regiona -- Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje -- su formalno uključeni u sastav Rusije nakon referenduma.

Zapadne zemlje su odbacile rezultate kao besmislenu i nezakonitu aneksiju, potkrijepljenu masovnom prinudom birača.

Ruske snage ne kontrolišu u potpunosti nijedan region.

Ukrajinske snage, potpomognute zapadnim oružjem, izdržale su početne pokušaje Rusije da napreduju na Kijev i rat se prebacio na oblasti koje je Rusija držala na istoku i jugu. Ukrajinske snage su u junu pokrenule kontraofanzivu da povrate ta područja.

Bonus video: