Forum odbrambene industrije u Kijevu: Ukrajina želi da poveća proizvodnju oružja

"Heroizam ne može da presretne rakete sam. Ukrajini su potrebne mogućnosti za takvo nešto, visokog kvaliteta, velikog kvantiteta, i brzo. Nema odbrane bez industrije", rekao je generalni sekretar NATO saveza, Jens Stoltenberg, koji se obratio putem video linka, dan nakon svoje posjete Kijevu

5151 pregleda 21 reakcija 10 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajina je domaćin konferencije odbrambene industrije, u sklopu napora vlasti da povećaju proizvodnju oružja u zemlji, da bi mogli da odbiju rusku invaziju ali i da smanje zavisnost od isporuke oružja iz inostranstva.

Konferencija predstavlja novi razvoj događaja u kontekstu podrške Ukrajini, jer je raniji fokus bio na isporuci naoružanja, popravke oštećene opreme i obučavanju ukrajinskih vojnika.

Predsjednik Volodimir Zelenski, govoreći na otvaranju Foruma odbrambene industrije, rekao je da se oko 250 kompanija iz oblasti odbrane okupilo u petak, 29. septembra, u Kijevu. Ministri odbrane i predstavnici nekoliko zemalja su takođe bili prisutni.

"Heroizam ne može da presretne rakete sam. Ukrajini su potrebne mogućnosti za takvo nešto, visokog kvaliteta, velikog kvantiteta, i brzo. Nema odbrane bez industrije", rekao je generalni sekretar NATO saveza, Jens Stoltenberg, koji se obratio putem video linka, dan nakon svoje posjete Kijevu.

Stoltenberg je rekao da Sjevenoatlantski savez u Kijevu predstavlja Vendi Gilmor (Wendy Gilmour), pomoćnica generalnog sekretara za odbrambene investicije.

On je priznao da su mnoge saveznice značajno smanjile svoje zalihe da bi podržale Ukrajinu.

"Ovo je bila prava stvar za uraditi, ali sada je potrebno da povećamo proizvodnju, da bismo ispunili potrebe Ukrajine ali i da bismo sami sebe obezbijedili", rekao je.

Zelenski je objelodanio detalje svog nedavnog puta u Vašington, gdje je sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden) dogovorio "osnivanje novog industrijskog ekosistema koji će ojačati i Ukrajinu i sve partnere". Zelenski je to opisao kao "jedan od ključnih ishoda" njegovih pregovora sa Bajdenom.

Šef kabineta Zelenskog, Andrij Jermak, kazao je da će uskoro da se desi niz sastanaka sa američkim predstavnicima "da se odrede smjernice saradnje sa partnerima oko lokalizacije proizvodnje, konkretno u Ukrajini".

Tokom foruma, Zelenski je najavio osnivanje Alijanse odbrambenih industrija, te dodao da je 13 kompanije iz ove oblasti već potpisalo odgovarajuću deklaraciju.

Da bi se podržala saradnja i razvio industrijski kompleks, Ukrajina planira da osnuje poseban fond, koji će biti finansiran dividendama od državnih odbrambenih resursa i od prodaje konfiskovane ruske imovine, pojasnio je Zelenski.

Dmitro Kuleba, ministar spoljnih poslova, kazao je da su prvi pregovori o zajedničkoj proizvodnji počeli prošle jeseni.

On tvrdi da postoji veliko interesovanje za iskustvo i sposobnosti proizvodnje ukrajinske privrede.

"Kao što smo izvukli korist iz zapadnog oružja, zapadni proizvođači oružja dobijaju jedinstvene prednosti na tržištu da poboljšaju svoje modele i stvore još moćnije oružje", kazao je Kuleba.

Nedavno postavljeni ministar odbrane Ukrajine, Rustem Umerov, izjavio je da zemlja mora učiniti sve što je u njenoj moći da proizvede svu vojnu opremu potrebnu za njenu armiju u Ukrajini. Drugi prioritet je razovj odbrambenih tehnologija koje sada igraju važnu ulogu na bojnom polju.

Bonus video: