Francuske vlasti: Baku pristao na misiju UN tek poslije egzodusa Jermena

Gotovo svi stanovnici Nagorno-Karabaha napustili su to područje poslije kratke ofanzive azerbejdžanske vojske

8490 pregleda 5 komentar(a)
Preko 100.000 hiljada Jermena je napustilo svoje domove iz straha od odmazde Azerbejdžana, Foto: REUTERS
Preko 100.000 hiljada Jermena je napustilo svoje domove iz straha od odmazde Azerbejdžana, Foto: REUTERS

Francuske vlasti izrazile su danas žaljenje što je Azerbejdžan pristao na misiju UN u Nagorno-Karabahu tek poslije egzodusa više od 100.000 Jermena.

Portparol UN Stefan Dužarik izjavio je u petak da su se vlada Azerbejdžana i UN dogovorile da ovog vikenda pošalju misiju koja će uglavnom procijenjivati humanitarne potrebe, što je prva takva misija "u posljednjih 30 godina".

"Francuska prima k znanju najavu UN o slanju humanitarne misije za procjenu situacije u Nagorno-Karabahu", saopštila je francuska diplomatija i dodala da je Azerbejdžan pristao da odobri taj ograničeni pristup "tek pošto je 100.000 Jermena iz Nagorno-Karabaha bilo prisiljeno da pobjegne u Jermeniju, pod saučesničkim pogledom Rusije".

Gotovo svi stanovnici Nagorno-Karabaha napustili su to područje poslije kratke ofanzive azerbejdžanske vojske. Više od 100.000 izbjeglica je pobjeglo u Jermeniju iz straha od odmazde Azerbejdžana.

Vlasti te enklave su u četvrtak donijele istorijski dekret o svom raspuštanju 1. januara, a na taj način se označava kraj postojanja samoproglašene "Republike Nagorno-Karabah" poslije više od tri decenije.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova ponovo je potvrdilo "svoju posvećenost podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Jermenije u kojoj je stanovništvo Nagorno-Karabah našlo utočište".

Francuske vlasti su ove nedjelje najavile dodatnu pomoć od 12,5 miliona evra za podršku izbjeglicama i raseljenim licima u Jermeniji i Nagorno-Karabahu.

Bonus video: