BLOG Kuleba: Moskva izdvaja sredstva za podjelu saveznika Kijeva

Rat u Ukrajini 586. dan

20292 pregleda 8 komentar(a)
Posljedice jednog od prethodnih ruskih napada na Herson, Foto: Reuters
Posljedice jednog od prethodnih ruskih napada na Herson, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.10.2023. 19:52h
Završeno
19:23h

Rusija "posvećuje mnogo resursa" za stvaranje podjela među saveznicima Kijeva, izjavio je danas u Kijevu šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba, nekoliko sati poslije saopštenja Kremlja o "umoru" zapadne podrške Ukrajini.

"Najveća nada (ruskog predsjednika Vladimira) Putina je upravo da će se Zapad i svijet umoriti da budu na strani Ukrajine u ovom ratu. Rusija tome posvećuje ogromna sredstva", rekao je Kuleba na konferenciji za novinare sa šefom evropske diplomatije Evropske Žozepom Boreljom, tražeći od Evropljana da "ne igraju tu njegovu igru".

Kuleba je rekao da je pozvao EU da pomogne Ukrajini da izvozi svoje žite kroz Crno more "punim kapacitetom", uprkos prijetnjama iz Moskve i u pozadini sukoba na ovu temu sa pograničnim zemljama uključujući Poljsku.

"Ako EU i Ukrajina udruže snage kako bi osigurale bezbjednost ovog koridora (u Crnom moru), on će moći da funkcioniše punim kapacitetom", rekao je Kuleba.

(BETA)

16:58h

Pobjeda Ukrajine protiv Rusije zavisi od saradnje Kijeva i Evropske unije (EU), izjavio je danas predsjednik Volodimir Zelenski šefovima diplomatije EU okupljenim u Kijevu.

"Siguran sam da su Ukrajina i cio slobodni svijet sposobni da pobijede u ovom sukobu. Ali pobjeda direktno zavisi od naše saradnje", rekao je Zelenski, saopštilo je ukrajinsko predsjedništvo.

Zelenski je predložio niz mjera za okončanje rata, među kojima su dodatne sankcije Iranu, dobavljaču eksplozivnih dronova koje Moskva masovno koristi za svoje napade na Ukrajinu.

Rusija je u septembru upotrijebila više od 500 dronova iranske proizvodnje Šahed-136 protiv Ukrajine, što je rekord, prema ukrajinskoj konsultantskoj grupi Difens ekspres (Defense Express), koja predviđa još aktivniju upotrebu Moskve tih dronova.

Zelenski je pozvao na veću aktivnost u EU kako bi se odobrio prenos zamrznutih ruskih sredstava za finansiranje obnove ratom razorene Ukrajine. Ta obnova se procjenjuje na nekoliko stotina milijardi dolara.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba osudio je u septembru "nedostatak političke volje" na Zapadu o rješavanju tog pitanja prenosa zamrznute ruske imovine.

Zapadni saveznici zamrznuli su više od 300 milijardi eura imovine Ruske centralne banke i nekoliko desetina milijardi eura različite imovine koja pripada sankcionisanim pojedincima ili firmama.

Ukrajina, koja je izuzetno zavisna od zapadne vojne i finansijske pomoći, traži da joj se ta ruska sredstva stave na raspolaganje, ali Zapad navodi pravne poteškoće.

(BETA)

15:43h

Nekoliko francuskih proizvođača sklopilo je ugovore o isporuci oružja Ukrajini, uključujući šest dodatnih topova Cezar, tokom nedavnog foruma odbrambene industrije koji je održan u Kijevu.

Nekster (Nexter), francuski ogranak francusko-njemačke grupe KNDS će isporučiti šest dodatnih topova Cezar, saopštilo je francusko Ministarstvo odbrane.

Postavljen na kamion, Cezar može da ispaljuje granate od 155 mm na udaljenosti do 40 kilometara. Ti topovi su dodatak od 30 Cezara koje je Francuska već isporučila Kijevu, naveo je Nekster.

To francusko preduzeće je dodalo da je sklopilo ugovor i sa jednom ukrajinskom kompanijom o održavanju oklopnih vozila Cezar i AMKS-10, kao i o lokalnoj proizvodnji određenih djelova za Cezar. Sklopljen je i drugi ugovor o ugradnji oružja na ukrajinska vojna vozila.

Kompanija Arkis (Arquus) je sa svoje strane potpisala ugovor o održavanju i proizvodnji na licu mjesta određenih djelova oklopnih vozila (VAB). Francuska je Ukrajini prodala više od 100 takvih vozila.

Francuska kompanija CEFA će obezbijediti osam teških robota za čišćenje mina, kao i osam vozila koja omogućavaju prelaze preko vode.

Firma Deler (Delair) koja je ranije sklopila ugovor o isporuci 150 posmatračkih bespilotnih letjelica, dobila je narudžbinu o isporuci još 150 takvih dronova.

Potpisano je i 15 ugovora o saradnji između francuskog i ukrajinskog generalnog direktorata za naoružanje, tokom nedavne posjete francuskog ministra odbrane Sebastijena Lekornija (Sebastien Lecornu) Kijevu.

Nije preciziran način finansiranja sklopljenih ugovora.

(BETA)

15:43h

Šefica njemačke diplomatije Analena Berbok (Annalena Baerbock), koja je u posjeti Kijevu, zatražila je danas od Zapada "plan zaštite za zimu" za Ukrajinu kako bi pomogla toj zemlji da se suoči sa "brutalnošću" ruskih napada na njenu energetsku infrastrukturu koji se očekuju tokom predstojeće zime.

"Ukrajini je potreban plan zaštite za zimu, uključujući protivvazdušnu odbranu, generatore i povećanje snabdevanja energijom", napisala je ona na platformi Iks (X) iz Kijeva.

U glavnom gradu Ukrajine u toku je "istorijski" sastanak šefova diplomatije Evropske unije.

(BETA)

09:47h

U ruskom granatiranju Hersona poginula je najmanje jedna osoba, dok je šest povrijeđeno, među kojima dvoje djece, kazao je guverner te ukrajinske regije Oleksandr Prokudin.

On je naveo da je u protekla 24 sata zabilježen 71 napad na “naseljena područja”, uključujući i prodavnice i medicinske objekte širom regije.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su ruske snage proteklog dana izvodile napade u pravcu Limana, Bahmuta, Avdejevke, Marinke i Šahtjorska, prenosi Al džazira Balkans.

Na Limanskom pravcu ukrajinske snage su odbile ruske napade, kao i kod Bahmuta, gdje su ruske trupe pokušale da povrate izgubljenu poziciju u oblasti Andrejevke.

Navodi se da su odbijeni i napadi ruskih snaga u oblasti Marinke u Donjeckoj oblasti, kao i u pravcu Šahtjorska.

„Ukrajinske odbrambene snage nastavljaju da izvode ofanzivnu operaciju na Melitopoljskom pravcu, kao i ofanzivne akcije u pravcu Bahmuta“, kaže se u saopštenju generalštaba ukrajinske vojske.

(MINA)

Bonus video: