Roskosmos: Sletanje na Mjesec nije uspjelo zbog kvara u kontrolnoj jedinici

Luna-25 se otela kontroli 19. avgusta i srušila na Mjesec, uništivši nade Moskve da će pobijediti Indiju do neistraženog južnog pola Meseca

8157 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prva ruska lunarna misija u 47 godina nije uspjela zbog kvara u kontrolnoj jedinici na brodu, prenosi agencija Rojters.

Ruska svemirska korporacija Roskosmos saopštila je da kontrolna jedinica nije uspjela da isključi pogonski sistem, koji je eksplodirao jedan i po puta duže nego što je bilo potrebno dok je letjelica jurila ka Mjesecu.

Luna-25 se otela kontroli 19. avgusta i srušila na Mjesec, uništivši nade Moskve da će pobijediti Indiju do neistraženog južnog pola Meseca. Indijska letelica je tamo sletjela 23. avgusta.

Neuspjeh je podvukao pad ruske kosmičke moći od slavnih dana hladnoratovskog takmičenja kada je Moskva prva lansirala satelit u orbitu Zemlje - Sputnjik 1, 1957. - a sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin postao je prvi čovjek koji je otputovao u svemir 1961. godine.

Roskosmos je saopštio da je došao do preliminarne analize razloga zbog kojih se Luna-25 srušila.

"Prilikom izdavanja korektivnog impulsa za prebacivanje letjelice iz kružne lunarne orbite u eliptičnu orbitu prije sletanja, pogonski sistem Luna-25 je radio 127 sekundi umjesto planiranih 84 sekunde“, saopštio je Roskosmos.

U njemu se navodi da je najvjerovatniji uzrok to što je sistem kontrole na vozilu pokvario rad jedinice za mjerenje ugaone brzine BIUS-L zbog netačnih komandi podataka.

Kao rezultat toga, pogonski sistem nije bio isključen kada je to bilo potrebno. Kremlj je umanjio neuspjeh misije, rekavši da će Rusija nastaviti da slijedi ambiciozne planove u svemiru.

Bonus video: