Sandu: Vagner grupa je planirala državni udar u Moldaviji

Sandu je optužila Rusiju u februaru da je planirala državni udar protiv vlade Moldavije iskorišćavanjem protesta. Rusko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je takve tvrdnje i optužilo Moldaviju da slijedi antirusku agendu

6119 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednica Moldavije Maja Sandu kazala je da je ruska plaćenička grupa Vagner glavna snaga koja stoji iza pokušaja da se podstakne puč protiv nje.

Sandu je to kazala u intervjuu za Fajnenšel tajms (FT).

Sandu je rekla da pokojni vođa plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin stoji iza pokušaja da se ona svrgne.

Ona je, prenosi agencija Rojters, takođe rekla da je Moskva ostala angažovana u pokušajima da destabilizuje zemlju koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije, članice EU, posebno usmjeravanjem novca u Moldaviju za podmićivanje birača na lokalnim izborima sledećeg mjeseca.

"Informacije koje imamo su da je to bio plan koji je pripremio (Prigožinov) tim", rekao je Sandu za FT u vezi sa navodnim pučem, dodajući da ta grupa pokušava da antivladine proteste, koji se periodično održavaju od prošle godine, pretvori u nasilne.

Sandu je optužila Rusiju u februaru da je planirala državni udar protiv vlade Moldavije iskorišćavanjem protesta.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je takve tvrdnje i optužilo Moldaviju da slijedi antirusku agendu.

Ona i drugi lideri ukazuju na dugogodišnji pritisak na zemlju, posebno u pogledu cijena i plaćanja ruskih energenata. Moskva takođe vrši uticaj kroz prorusku separatističku enklavu, Pridnjestrovlje, na istoku Moldavije.

Moldavija je osudila ruski rat u Ukrajini i postala kandidat za članstvo u EU.

"Rusija će pojačati pritisak na Moldaviju", rekla je Sandu za FT.

"Pokušali su sa energijom i nisu uspjeli. Pokušali su da sruše vladu i nisu uspjeli. A sada pokušavaju da se masovno miješaju u naše izbore, koristeći mnogo novca", rekla je Sandu.

Parlament Moldavije je ove sedmice spriječio saveznike odbjeglog biznismena Ilana Šora da učestvuju na izborima. Šor je u aprilu u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora zbog prevare, a njegovu stranku zabranio je Ustavni sud.

Partija Sandu, PAS, ima većinu u parlamentu, ali se suočava sa konkurencijom u malim i velikim gradovima protiv njene proevropske politike širom zemlje od 2,5 miliona.

Sandu je rekla da su obavještajne službe Moldavije otkrile najmanje 20 miliona eura ruskih finansija koje dolaze u zemlju i sugeriše da je prava cifra veća.

Bonus video: