Ministri iz država EU koje su najviše pogođene migracijama pozivaju na više repatrijacija migranata

Ministri grupe Med 5 zatražili su dodatne dvije milijarde eura za borbu protiv ilegalnih migracija

5526 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministri unutrašnjih poslova i migracija iz pet država članica EU koje su najviše pogođene migracijama na Sredozemlju pozvali su danas na više repatrijacija migranata i povećanje resursa da bi suzbili ilegalne migracije.

Ministri takozvane grupe Med 5 iz Kipra, Grčke, Italije, Malte i Španije održali su samit u petak i subotu u Solunu na kome su zauzeli tvrd stav prema vraćanju migranata koji su ilegalno prešli u EU nazad u svoje zemlje porijekla, tvrdeći da će, ako se Evropa ne pozabavi tim problemom odlučno, onda će prevladati ekstremniji glasovi.

Grčki ministar za migracije i azil Dimitris Kairidis, koji je bio domaćin šestog sastanka Med 5, i potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Šinas čestitali su španskim predsjedavanjem EU što je "učinilo ono što je ljudski moguće" da bi se postigao kompromisni sporazum.

Države članice Med 5 su se složile da zauzmu čvrst stav u pogledu migranata, ali su takođe naglasili da je nužna saradnja sa zemljama porijekla.

Ministar unutrašnjih poslova Malte Bajron Kamilijeri je dodao da je veoma važno "da pošaljemo jasnu poruku ilegalnim migrantima da nemaju pravo da ostanu i da će odmah biti vraćeni u zemlju porijekla".

On je dodao da je 70 odsto migranata koji su stigli na Maltu vraćeno.

Ministar unutrašnjih poslova Kipra Konstantinos Joanu je rekao da je od skora broj repatrijacija prešao broj dolazaka u njegovu zemlju.

Ministri grupe Med 5 zatražili su dodatne dvije milijarde eura za borbu protiv ilegalnih migracija. Većina sadašnjeg budžeta EU potrošena je na smještaj ukrajinskih izbjeglica i hvatanje u koštac sa tokovima migranata preko spoljne granice EU sa Bjelorusijom, rekli su oni.

Bonus video: