BLOG Zelenski smijenio komandanta Ukrajinskih snaga teritorijalne odbrane

Rat u Ukrajini 593. dan

29344 pregleda 13 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2023. 21:29h
Završeno
18:26h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smijenio je danas komandanta Ukrajinskih snaga teritorijalne odbrane, koje igraju važnu ulogu u odbrani države od početka ruskog napada.

U predsjedničkoj naredbi, koja je danas objavljena, za novog komandanta imenovan je general-major Anatolij Barhilevič, prenosi Rojters.

Posebnom naredbom je saopšteno smjenjivanje generala Ihora Tancjura, koji je bio na toj funkciji od maja prošle godine.

Razlog odluke nije naveden.

Barhilevič je od prošle godine služio kao načelnik štaba trupa u istočnoj Ukrajini.

(MINA)

10:37h

Danska radi na "proširenju i produbljivanju" koalicije zemalja posvećenih isporuci borbenih aviona F-16 Ukrajini, rekla je danska premijerka Mete Frederiksen na godišnjoj sednici parlamentarne skupštine NATO-a u Kopenhagenu u ponedeljak, prenosi agencija Rojters.

Frederiksen
Frederiksenfoto: Reuters

"Sve dok su Ukrajinci spremni da vode ovaj rat za našu slobodu, hajde da odlučimo da se ratni zamor neće dešavati u našoj transatlantskoj zajednici", rekla je Frederiksen.

10:20h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak Parlamentarnoj skupštini NATO-a da sada nije vrijeme za povlačenje sa međunarodne arene i pozvao na jedinstvo Zapada pred globalnim događajima, prenosi agencija Rojters.

Obraćanje Zelenskog
Obraćanje Zelenskogfoto: Reuters

"Ovo nije vrijeme da se povlačimo sa međunarodne arene u unutrašnje sporove. Ovo nije vrijeme da se izolujemo. Ovo nije vrijeme da ćutimo ili se pretvaramo da teror na jednom kontinentu ne utiče na globalna pitanja", rekao je Zelenski putem video veze.

Izmjena: 10:41h
10:07h

Ukrajinska vojska tvrdi da je uspješna u svojim operacijama u istočnim i južnim regijama Donjecka i Zaporožja.

"Djelimični uspjeh u oblastima Kliščijivka i Andrijivka (južno od Bahmuta)", naveo je Generalštab u svom dnevnom izvještaju rano 9. oktobra.

Od početka svoje kontraofanzive, ukrajinske snage su bile angažovane u ofanzivnim operacijama na području Bahmuta, grada koji su ranije ove godine zauzele ruske snage nakon mjeseci borbe.

Ukrajinska vojska je takođe izvijestila da je uspješno izvela napade u melitopoljskom pravcu Zaporožja na jugu.

Ukrajinske trupe pokušavaju da dođu do grada Melitopolja u pokušaju da presijeku kopneni most koji povezuje teritoriju okupiranu od Rusije na istoku sa poluostrvom Krim, koji je Moskva ilegalno pripojila 2014.

Ukrajinske snage su u posljednja 24 sata vodile ukupno 37 borbi iz blizine duž cijele linije fronta, saopštila je vojska. Tvrdnje nije bilo moguće nezavisno provjeriti.

Regionalni zvaničnici su u međuvremenu izvijestili da je najmanje 16 civila ranjeno u ruskim napadima na jugu i istoku.

U ruskom napadu na južni ukrajinski region Herson 8. oktobra ranjeno je desetak ljudi, uključujući 27-godišnju ženu i njenu devetomjesečnu bebu, rekao je regionalni guverner.

"Hersonska oblast je doživela još jednu strašnu noć", napisao je guverner Oleksandr Prokudin na Telegramu.

Na drugom mjestu, ukrajinski zvaničnici rekli su da su četiri osobe, uključujući devetogodišnju djevojčicu, povrijeđene u ruskom raketnom napadu na Kostjantinovku u blizini linije fronta u regionu Donjecka.

U međuvremenu, UN i lokalni istražitelji traže odgovore na mjestu ruskog raketnog udara na malo ukrajinsko selo Hroza u regiji Harkov u kojem je ranije ove sedmice poginulo više od 50 ljudi.

Istražitelji su donijeli preliminarni zaključak da su skoro svi ubijeni bili civili, navodi se u saopštenju UN-a koje je prenijeto za Asošiejted Pres.

"Moji prvi razgovori s lokalnim stanovništvom i preživjelima pokazuju da su gotovo svi ubijeni bili civili i da je sama meta, užurbani seoski kafić i trgovina, takođe bila civilna", rekla je Danijel Bel, koja je predvodila tim koji je posjetio Hrozu 7. oktobra, navedeno je u saopštenju UN-a.

"Ono što se ovdje dogodilo još je jedan tragični podsjetnik na smrtonosni uticaj koji je ruska invazija imala na ukrajinske civile", dodala je Bel.

Seoski kafić je uništen, a čitave porodice su stradale nakon raketnog udara 5. oktobra tokom ceremonije za Andrija Kozira, vojnika iz Hroze koji je poginuo prošle zime u borbi protiv ruskih napadačkih snaga u istočnoj Ukrajini.

(Radio Slobodna Evropa)

Bonus video: