Poljska: Ostavka dvojice generala iz samog vrha vojske

Nezvanične informacije dnevnika Žečpospolita potvrdio je televiziji Polsat portparol Operativne uprave potpukovnik Jacek Goriševski

3605 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Poljskoj su ostavku podnijela dvojica generala iz samog vrha vojske, između ostalog i zbog zloupotrebe u korist vlasti u kampanji pred parlamentarne izbore 15. oktobra, objavili su danas mediji iz nezvaničnih izvora.

Načelnik Generalštaba vojske Poljske general Rajmund Andrejčak i načelnik Operativne uprave general Tomaš Pjotrovski podnijeli su ostavke.

Nezvanične informacije dnevnika Žečpospolita potvrdio je televiziji Polsat portparol Operativne uprave potpukovnik Jacek Goriševski.

Povod za ostavke podnijete 1. oktobra a koje su sada stigle predsjedniku Andžeju Dudi jeste prije svega sukob sa ministrom odbrane Marijušom Blaščakom koji traje već duže vrijeme.

Sukob se zaoštrio poslije pada ruske rakete blizu mjesta Bidgošć u decembru prošle godine a javnost je za nju saznala tek kad je skoro pet mjeseci kasnije otkrio u šumi tokom šetnje slučajno jedan mještanin.

Ministar Blaščak optužio je tada generala Pjotrovskog za neuspješnu potragu za raketom, međutim pokazalo se da uprkos zahtjevu vojske da se potraga proširi kada raketu nisu našli iz aviona Ministarstvo odbrane je, u strahu da ministra ne optuže da je protivvazdušna odbrana Poljske neefikasna, odlučilo da se potraga prekine.

Ministar Blaščak tražio je tada ostavku načelnika Operativne uprave Generalštaba ali je to predsjednik Poljske Duda odbio, tako da je ministar počeo da ignoriše Operativnu upravu i zadatke pojačanja za zaštitu granice sa Bjelorusijom i sada i evakuaciju Poljaka iz Izraela poslije napada Hamasa dao kao zadatke Opštoj upravi čija komanda mu je lojalnija.

Poljski list Žečpospolita i mediji koji su takodje nezvanično dobili potvrdu o ostavkama u samom vrhu vojske naglašavaju da je na odluku generala Andrejčaka i Pjotrovskog uticalo i to što vladajuća stranka Pravo i Pravda masovno zloupotrebljava vojsku u predizbornoj kampanji.

"To je dramatičan dan za Vojsku Poljske i rezime osam godina vlasti Prava i Pravde. U poljskoj vojsci je na djelu dramatična kriza. Ne može vojska da ostane bez komandanata. Predsjednik Duda dužan je da hitno smijeni ministra odbrane Blaščaka", kazao je poljskoj televiziji TVN24 bivši ministar odbrane Tomaš Šemonjak.

Bonus video: