Zelenski sa Stoltenbergom u sjedištu NATO-a kako bi razgovarali o dodatnoj pomoći Ukrajini

"Ono što sada vidimo je da se (ruski) predsjednik (Vladimir) Putin još jednom priprema da iskoristi zimu kao ratno oružje, što znači da napadne energetski sistem, gasnu infrastrukturu. Moramo to spriječiti", rekao je Stoltenberg

4242 pregleda 2 komentar(a)
Stoltenberg i Zelenski u Briselu, 11. oktobra 2023. godine, Foto: Reuters
Stoltenberg i Zelenski u Briselu, 11. oktobra 2023. godine, Foto: Reuters

Predsjednik Volodimir Zelenski je 11. oktobra razgovarao s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom tokom svoje prve posjete sjedištu alijanse u Belgiji od početka ruske invazije na Ukrajinu, dok ukrajinski lider vrši pritisak za većom podrškom.

Posjeta Zelenskog uslijedila je uoči sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a i skupa novoosnovanog Savjeta NATO-Ukrajina, gdje grupa zemalja predvođena Velikom Britanijom treba da objavi da Ukrajini daju paket od 100 miliona funti (oko 115 miliona eura) vojne pomoći uključujući prijeko potrebnu opremu za deminiranje.

Zelenski je, govoreći zajedno sa Stoltenbergom, rekao da je Ukrajini potrebno više oružja da zaštiti svoje civile, energetsku infrastrukturu i izvoz hrane.

"Ono što sada vidimo je da se (ruski) predsjednik (Vladimir) Putin još jednom priprema da iskoristi zimu kao ratno oružje, što znači da napadne energetski sistem, gasnu infrastrukturu. Moramo to spriječiti", rekao je Stoltenberg.

Vijeće NATO-Ukrajina osnovano je na samitu NATO-a u Vilniusu u julu i služi kao platforma za razmjenu u kriznim situacijama i ima za cilj promoviranje dublje saradnje dok Ukrajina ne ispuni uslove za članstvo u NATO-u.

Ministar odbrane Rustem Umerov će popodne prisustvovati i sastanku Savjeta NATO-Ukrajina gdje će alijansi predstaviti listu prioriteta Ukrajine.

Savjetu NATO-Ukrajina prethodit će sastanak Odbrambene kontakt grupe Ukrajine predvođene SAD-om, koju čini oko 50 zemalja koje podržavaju Kijev u njegovom ratu protiv Rusije.

Zelenski je ranije na X, platformi društvenih medija koja se ranije zvala Twitter, rekao da će se pozabaviti Ramstein formatom dok je u Briselu.

Britansko ministarstvo odbrane je 11. oktobra saopštilo da će Međunarodni fond za Ukrajinu -- grupa zemalja uključujući Veliku Britaniju, Norvešku, Holandiju, Dansku i Švedsku -- objaviti u Briselu da će Ukrajini dati paket od 100 miliona funti za podršku svoje oružane snage uključujući opremu za čišćenje minskih polja.

Britanski ministar odbrane Grant Shapps će objaviti paket zajedno sa saveznicima dok će prisustvovati svom prvom Vijeću NATO-Ukrajina.

Zelenski je 10. oktobra posjetio Rumuniju, susjedu Ukrajine u NATO-u, gdje je u Bukureštu razgovarao sa svojim kolegom Klausom Johanisom.

Zelenski je rekao da su dvije strane razgovarale o vojnoj pomoći Ukrajini, te da će "uskoro biti vrlo dobre vijesti o artiljeriji i protuzračnoj odbrani" i potvrdio da će u Rumuniji biti uspostavljen centar za obuku ukrajinskih pilota na borbenim avionima američke proizvodnje F-16.

Zelenski je otkrio i da je Rumunija do sada Ukrajini dala 15 paketa vojne pomoći i da je u pripremi 16. takav paket, ne precizirajući sadržaj prethodnih paketa.

"Dogovorili smo buduće strateško partnerstvo između Rumunije i Ukrajine i naložili smo našim timovima da pripreme osnovu za ovaj dokument", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon potpisivanja zajedničke deklaracije s Johanisom.

Od kolapsa sporazuma u julu koji je uz posredovanje Ujedinjenih naroda omogućio siguran prolaz ukrajinskih pošiljki žitarica iz crnomorskih luka, Ukrajina je koristila svoje dunavske luke Reni i Izmail na granici s članicom NATO-a Rumunijom za otpremu hrane u rumunsko Crno more i luku Konstanca.

"Dogovorili smo se da udvostručimo tranzitni kapacitet za ukrajinsko žito kroz rumunske luke na 4 miliona tona," najavio je Johanis.

Rusija je pokrenula nekoliko napada dronovima na Reni i Izmail, oštetivši lučke objekte i postrojenja za žito, dok su fragmenti ruskih dronova sletjeli na teritoriju Rumunije, uznemirujući one koji žive u pograničnim područjima, iako nije bilo štete ili ozlijeđenih.

Na bojnom polju, ruske snage pojačale su napade na Avdijevku, industrijski grad s predratnim stanovništvom od oko 31.000 ljudi koji se sada smanjio na oko 2.000, izvijestio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u svom dnevnom biltenu 11. oktobra.

Rusi su, sa do tri bataljona uz podršku tenkova i oklopnih vozila, intenzivirali ofanzivne akcije u oblastima Avdijevka, Tonenko, Keramik i Pervomayske u Donjecku, saopštila je vojska.

Šef predsjedničke administracije u Kijevu, Andriy Yermak, izvijestio je o "masovnim napadima ruske artiljerije" na strateški važnu Avdijevku, koja se nalazi sjeverno od grada Donjecka, koju su zauzele snage uz podršku Rusije 2014. godine.

Izvještavaju AFP, Reuters i dpa

Bonus video: