Švedska: Tunberg ponovo kažnjena zbog nepokornosti policiji na ekološkim protestima

"Nauka je na našoj strani i moral je na našoj strani. Ništa na svijetu to ne može da promijeni i tako je", rekla je Tunberg poslije izricanja presude

14429 pregleda 3 komentar(a)
Tunberg, Foto: Reuters
Tunberg, Foto: Reuters

Sud u Švedskoj ponovo je kaznio klimatsku aktivistkinju Gretu Tunberg jer je tokom ekološkog protesta na jugu zemlje u julu ove godine bila nepokorna prema policiji.

Okružni sud u Malmeu naložio joj je da plati kaznu od 2.250 kruna (206 dolara).

Tunberg koja je već bila kažnjena za sličan prekršaj, učestvovala je 24. jula u ekološkom protestu na naftnom terminalu u Malmeu gdje su aktivisti sjedenjem blokirali pristup, pa ih je policija je uklonila.

Tunberg je 15. septembra optužena za nepokornost policiji jer je odbila da se povinuje njenom zahtjevu i skloni se sa prilaza terminalu te su je odvukla dvojica uniformisanih policajaca.

Tunberg (20) je priznala te činjenice, ali je negirala krivicu.

Po njenim riječima, borba protiv naftne industrije je vid samoodbrane od egzistencijalne i globalne prijetnje koju donosi klimatska kriza.

"Nauka je na našoj strani i moral je na našoj strani. Ništa na svijetu to ne može da promijeni i tako je", rekla je ona poslije izricanja presude, istakavši da je spremna da djeluje i dalje nezaivsno od toga da li će biti kažnjavanja.

Isti sud je Tunberg 24. juna kaznio sa 2.500 kruna (oko 230 dolara) zbog odbijanja da se povinuje naredbama policije kada je učestvovala u sličnim demonstracijama prethodnog mjeseca.

Ona danas ide u susjednu Norvešku, na protest starosjedjelaca sjevernih predjela planete - naroda Samija zbog izgradnje vjetroparka sa 151 turbinom jer kažu da ugrožava njihov stočarski život sa irvasima.

Aktivisti smatraju da prelazak na zelenu energiju ne bi trebalo da ide na štetu prava starosjedjelaca.

Prije dvije godine Vrhovni sud Norveške je utvrdio da su izgradnjom turbina narušena prava Samija koji vjekovima koriste zemlju za irvase.

Norveška vlada ne planira da ukloni sporni vjetropark.

Tunberg je inspirisala svjetski omladinski pokret koji zahtijeva jače zalaganje u borbi protiv klimatskih promjena.

Bonus video: