BLOG Barabaš: Ruska ofanziva kod Avdijivke na istoku Ukrajine

Rat u Ukrajini 597. dan

22768 pregleda 8 komentar(a)
Detalj iz Ukrajine, Foto: REUTERS
Detalj iz Ukrajine, Foto: REUTERS
Ažurirano: 14.10.2023. 21:35h
Završeno
18:33h

Ruske snage ponovo su granatirale civilna područja u istočnoj i južnoj Ukrajini, ubivši najmanje jednu osobu i ranivši više od 20, izvijestili su regionalni zvaničnici 14. oktobra, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Borbe su nastavljene istim jakim intenzitetom oko gradova Bahmut i Avdijevka u Donjecku, gdje Moskva vrši pritisak posljednjih dana.

Grad Berislav, u južnom regionu Hersona, ponovo je granatirala ruska vojska rano 14. oktobra, izvijestio je regionalni guverner Oleksandr Prokudin i dodao da je jedna žena ubijena.

"Oko šest sati ujutro ruska vojska je napala grad. Pogodili su privatnu kuću. Pod ruševinama je pronađena 60-godišnja žena", napisao je Prokudin na Telegramu i dodao da je žena kasnije preminula.

U ruskom granatiranju civilnih naselja ranjena su 22 civila u protekla 24 sata u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, izvijestio je 14. oktobra vršilac dužnosti regionalnog guvernera Ihor Moroz.

"Rusi su ranili 22 stanovnika Donjecke oblasti: 21 u Pokrovsku i jednog u Avdijevki", rekao je Moroz na Telegramu.

Odvojeno, ukrajinska vojska je saopštila da su njene snage vodile 100 bitaka iz blizine protiv ruskih trupa u istočnom regionu Harkova, Donjecka i u oblasti Melitopolja u južnom regionu Zaporožja.

"Situacija na frontovima Kupjansk (u Harkivu) i Liman (u Donjecku) značajno se pogoršala posljednjih dana," izjavio je general Oleksandr Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, na Telegramu 14. oktobra. "Teške borbe su u toku," rekao je Sirski.

Borbe su bile posebno intenzivne proteklih dana u Avdijevki, sjeverno od grada Donjecka, gdje ruske trupe započinju ofanzivu u pokušaju da se probiju.

Vitali Barabaš, načelnik vojne uprave Avdijevka, rekao je da su borbe oko grada "veoma žestoke, veoma žestoke", dodajući da Rusi pokušavaju da opkole Avdijevku uz pomoć novoraspoređenih trupa.

Ukrajina je 13. oktobra optužila ruske snage da koriste fosfor tokom njihovog trenutnog napada na Avdijevku.

"Avdijevka. Naša zemlja, ukrajinski grad. Rusi su bacili mnogo ljudstva u ovom pravcu. Oni koriste fosfor, zajedno sa svojim topovskim mesom (trupama)", rekao je Andrij Jermak, šef ukrajinske predsjedničke administracije, na Telegramu.

Nije odmah jasno da li je Jermak mislio na municiju od bijelog fosfora, koja nije zabranjena međunarodnim pravom, ali je njihova upotreba strogo regulirana jer hemikalija može izazvati duboke opekotine, a liječenje rana uzrokovanih njome je vrlo teško u ratnim uslovima.

Napad na Avdijevku, koji se smatra najvećim ruskim napadom na istoku od početka ukrajinske kontraofanzive prije nekoliko mjeseci, navodno je uključio oko 2.000 vojnika, brojna oklopna vozila i zračnu podršku.

15:23h

Situacija je "napeta" danas u Avdijivki gradu na istoku Ukrajine koji je već nekoliko dana na meti velike ofanzive ruskih snaga koje još jednom pokušavaju da je opkole, rekao je ukrajinski gradonačelnik.

Situacija je "jako napeta, već peti dan, i neprijatelj nije prestao da napada ili bombarduje položaje oko grada", rekao je gradonačelnik Vitalij Barabaš za ukrajinsku televiziju.

On smatra da je ruski cilj da opkoli grad i rekao je da Moskva šalje sve više trupa da zauzme Avdijivku.

Po gradonačelniku u gradu su ostala svega 1.622 civila i evakuacije su teške zbog stalnih artiljerijskih napada. Prije ruske invazije u gradu je bilo 30.000 stanovnika.

Grad se nalazi 13 kilometara sjeverno od Donjecka koji je pod ruskom kontrolom, i kratko je u julu 2014. godine pao u ruke proruskih separatista koje je Moskva podržavala oružjem, ali je potom oslobođen i vraćen pod ukrajinsku kontrolu.

Od tada grad obilježava liniju fronta u toj zoni i već je redovno bio na meti artiljerijskih napada i prije početka ruske invazije u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Gradonačelnik je ipak rekao danas da je protekla noć bila prva u posljednjih nekoliko dana da nije bilo ruskih raketnih napada na grad, ali od jutros se nastavlja raketno gađanje grada sa sjevera i juga.

Ruska vojska je danas saopštila da su u toj zoni jedince Grupe Jug u saradnji sa avijacijom i artiljerijom "odvratile neprijateljski napad i potisnule osoblje i opremu ukrajinske vojske u više mjesta", uključujući Avdijivku.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u četvrtak rekao da se njegova vojska drži dobro i da pruža otpor ruskim napadima dok su ruske trupe tvrdile da su posljednjih dana poboljšale položaje u tom sektoru.

(BETA)

11:44h

Borbe duž sjevernog djela istočnog fronta Ukrajine "značajno su se pogoršale" posljednjih dana, rekao je u subotu komandant kopnenih snaga Kijeva, Oleksandar Sirski.

Sirski, koji je bio u posjeti ukrajinskim trupama u toj oblasti, rekao je da su se ruske snage pregrupisale nakon što su pretrpjele gubitke i da su napale oko sela Makijevka i prema gradu Kupijansk, prenosi agencija Rojters.

"Glavni cilj neprijatelja je poraz grupe naših trupa, opkoljavanje Kupijanska i dolazak do rijeke Oskil“, rekao je on u komentarima koje je prenijela zvanična vojna platforma.

Sirski je dodao da ruske snage izvode "desetine" napada svakog dana, ali da su ukrajinske trupe bile spremne i da su se držale.

Ovakav razvoj događaja dolazi dok snage Kremlja udaraju i na strateški važan ukrajinski grad Avdijevku, na drugom djelu istočnog fronta, što je, kako su ruski i zapadni zvaničnici rekli, predstavljalo novu ofanzivu.

Četvoromjesečna ukrajinska kontraofanziva je postigla određeni napredak i na istoku, u blizini Bahmuta, i na jugu, gdje se Kijev nada da će stići do Azovskog mora, ali dobici su postepeni.

Bonus video: