Jermenski predsjednik ratifikovao članstvo zemlje u Međunarodnom krivičnom sudu uprkos ruskim upozorenjima

Kremlj, koji je prošlog mjeseca upozorio da će potez Jermenije pogoršati rastući razdor s Moskvom, nazvao je ratifikaciju parlamenta "izuzetno neprijateljskim" potezom prema Rusiji i "netačnom odlukom"

5957 pregleda 5 komentar(a)
Hačaturjan, Foto: Printscreen YouTube
Hačaturjan, Foto: Printscreen YouTube

Predsjednik Vahan Hačaturjan (Vahagn Khachaturian) potpisao je odluku jermenskog parlamenta o ratifikaciji Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda (MKS), čime se ova kavkaska nacija stavlja u nadležnost institucije sa sjedištem u Hagu uprkos upozorenjima njenog dugogodišnjeg saveznika Rusije.

Hačaturjanov potez najavljen je u kratkom saopštenju objavljenom na internet stranici jermenskog predsjedništva.

"Predsjednik Republike Jermenije Vahan Hačaturjan potpisao je 13. oktobra izjavu o ratifikaciji Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda potpisanog 17. jula 1998. godine i o usvajanju izjave 'O retroaktivnom priznavanju jurisdikcije Međunarodnog krivičnog suda od strane Republike Jermenije' na osnovu člana 12, dio 3 Statuta", navodi se u saopštenju.

Dana 3. oktobra, 60 jermenskih poslanika, uglavnom koji predstavljaju vladajuću stranku Građanski ugovor, glasalo je za ratifikaciju sporazuma, dok su 22 poslanika glasala protiv.

Kremlj, koji je prošlog mjeseca upozorio da će potez Jermenije pogoršati rastući razdor s Moskvom, nazvao je ratifikaciju parlamenta "izuzetno neprijateljskim" potezom prema Rusiji i "netačnom odlukom".

U martu je MKS izdao naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovu povjerenicu za djecu Mariu Lvove-Belovu za njihove uloge u deportaciji ukrajinske djece nakon što je Moskva pokrenula invaziju na svog susjeda.

Nezavisni pravni stručnjaci smatraju da ratifikacija Rimskog statuta od strane Jerevana implicira da bi Putin mogao biti uhapšen u Jermeniji ako posjeti zemlju zbog naloga MKS-a za hapšenje.

Jermenija je rekla da joj je potrebna ratifikacija Rimskog statuta zbog zabrinutosti u vezi sa sukobom u koji je uključena sa susjednim Azerbejdžanom.

Rusija je dugo bila bliski saveznik Jermenije, ali su se te veze promijenile zbog onoga što Jerevan vidi kao izdaju Kremlja nakon što ruski mirovnjaci nisu uspjeli spriječiti uspješnu munjevitu vojnu operaciju Azerbejdžana prošlog mjeseca protiv etničkih Jermena u Nagorno-Karabahu.

Prema izvještajima AP i AFP

Bonus video: