BLOG Putin tvrdi da su ruske snage poboljšale položaje u Ukrajini

Rat u Ukrajini 598. dan

22019 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Detalj iz Ukrajine, Foto: Reuters
Detalj iz Ukrajine, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2023. 22:20h
Završeno
14:05h

U ruskom bombardovanju Hersonske, Donjecke i Harkovske oblasti u Ukrajini u posljednja 24 časa poginulo je šestoro ljudi, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

U Hersonu je poginulo dvoje ljudi, dok je troje ranjeno, nakon što je oblast pogodilo više od 100 granata tokom vikenda, saopštio je lokalni guverner Oleksandr Prokudin.

Dvije navođene bombe su pogodile ključnu infrastrukturu u gradu Hersonu, što je izazvalo djelimičan nestanak struje i prekid vodosnabdijevanja u toj oblasti, naveo je načelnik gradske vojne uprave Roman Mročko.

Lokalni zvaničnici su saopštili da su još dvije osobe poginule u oblasti Donjecka kao i da je stariji bračni par poginuo u vazdušnom napadu koji je uništio njihovu kuću u oblasti Harkov.

U međuvremenu rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo danas da su ukrajinske snage lansirale 27 dronova u noćnom napadu na zapadnu Rusiju.

(BETA)

09:15h

Ruske snage sprovode "aktivnu odbranu" i uspjele su da poboljšaju svoje pozicije na skoro cijeloj liniji kontakta u Ukrajini, kazao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"Ono što se sada dešava na cijeloj dužini (linije) kontakta naziva se ’aktivna odbrana‘", rekao je Putin u videu prilogu koji je na društvenim mrežama objavio novinar Kremlja Pavel Zarubin.

"A naše trupe poboljšavaju svoj položaj na skoro cijelom području. Prilično veliko područje", rekao je predsjednik Rusije, prenosi Rojters.

08:43h

Dva civila ubijena su juče u ruskim napadima na grad Avdijevku na istoku Ukrajine, saopštila je u danas administracija Donjecke oblasti, prenosi Rojters.

U jednoj od malobrojnih ofanziva u posljednjih nekoliko mjeseci, ruska vojska je peti dan vršila napade na Avdijevku, uz toliko žestoko granatiranje da ekipe hitne pomoći nisu bile u stanju da izvuku mrtve iz porušenih zgrada.

Administracija Donjecke oblasti saopštila je danas na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je još jedna osoba povrijeđena u tom regionu.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je u nedelju da su njegove snage odbile 15 ruskih napada u blizini Avdijevke, Tonenke i Pervomajske u regionu Donjecka, dok su ruske snage izvele teške vazdušne udare u toj oblasti.

Oleh Sinehubov, guverner oblasti Harkov, takođe na istoku Ukrajine, rekao je u nedelju da su 54-godišnja žena i 57-godišnji muškarac poginuli, a jedna žena povrijeđena u noćnom ruskom vazdušnom napadu.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri ove izvještaje. 

08:40h

Rat u Ukrajini ušao je u 598. dan. 

Bonus video: