Poljska: Vladajuća stranka osvojila najviše glasova, ali bez većine, Tusk poručio da će ih smijeniti s vlasti

Prema izlaznoj anketi, vladajuća stranka Pravo i pravda osvojila je 36,8 odsto glasova, najveća opoziciona grupacija Građanska koalicija 31,6 odsto

21048 pregleda 6 komentar(a)
Lideri stranke PiS sa pristalicama, Foto: Reuters
Lideri stranke PiS sa pristalicama, Foto: Reuters

Poljski vladajući nacionalisti osvojili su najviše glasova na danas održanim parlamentarnim izborima, ali bez većine, pokazala je izlazna anketa, povećavajući mogućnost da bi liberalna opozicija mogla da pokuša formirati vladajuću koaliciju, prenosi Rojters.

Izlazna anketa Ipsosa dala je vladajućoj stranci Pravo i pravda (PiS) 36,8 odsto glasova, što bi značilo 200 poslanika u parlamentu od 460 mjesta.

Najveća opoziciona grupacija, liberalna Građanska koalicija (KO), mogla bi osvojiti 31,6 odsto glasova, što bi joj dalo 163 mandata.

Zajedno sa koalicijom Treći put desnog centra i Novom ljevicom, koja bi mogla da uđe u koaliciju sa KO, imala bi 248 mandata.

Zvanični rezultati se tek očekuju.

Premijer Mateuš Moravjecki rekao je da je partija PiS pobijedila na izborima.

Moravjecki i Kačinjski
Moravjecki i Kačinjskifoto: Reuters

"Pobijedili smo. Pravo i pravda je pobjednik parlamentarnih izbora 2023", napisao je on na mreži Iks.

On je, kako prenosi Rojters, kazao da će, ako im predsjednik države da šansu, pokušati da formiraju stabilnu vladu. Rekao je i da su tu da razgovaraju sa svima koji dijele njihovu viziju Poljske.

Predsjednik stranke PiS Jaroslav Kačinjski, ipak, rekao je da nije jasno da li će nedjeljni izborni rezultat u Poljskoj rezultirati još jednim mandatom za PiS, prenosi Rojters.

Sa druge strane, opozicioni lider Donald Tusk je poručio da je demokratija pobijedila i da će PiS biti smijenjena s vlasti.

vvv
foto: Reuters

"Nikada u životu nisam bio tako srećan kao danas sa ovim drugim mjestom. Poljska je pobijedila. Demokratija je pobijedila. Sklonili smo ih (PiS) sa vlasti", rekao je on, kako prenosi Rojters.

Izborna komisija je rekla da je izlaznost danas vjerovatno bila najveća od pada komunizma, navodi britanska agencija.

Bonus video: