Poljska opozicija osvojila parlamentarnu većinu i u Sejmu i u Senatu

Opozicija na čelu sa Tuskom želi brze pregovore o formiranju vlade pošto u Sejmu parlamenta ima većinu od 248 poslanika od ukupno 460

4569 pregleda 4 komentar(a)
Tusk, Foto: Reuters
Tusk, Foto: Reuters

Poljska opozicija na parlamentarnim izborima u nedjelju uz komotnu većinu u donjem domu parlamenta osvojila je dvotrećinsku većinu i u gornjem domu u kome će proevropska demokratska opozicija imati 66 senatora a vladajuća stranka Pravo i Pravda svega 34, rezultati su na osnovu 99,97 odsto glasova.

Poljska opozicija i na izborima za Senat, 2019. godine, na kojima se glasalo po većinskom izbornom sistemu imala većinu, ali tijesnu, 51 senatora od 100 zakonodavaca gornjeg doma.

U izborima za gornji dom liberalna Građanska koalicija, centristički demohrišćanski Treći put i ujedinjena Ljevica koji su obećali biračima da će zajedno sastavljati vladu ako pobijede na izborima u nedjelju 15. oktobra i formirali tzv. pakt za Senat po dogovoru su postavili svuda zajedničkog kandidata.

Pojedinačni pobjednik izbora po proporcionalnom izbornom sistemu za donji dom parlamenta, Sejm, vladajuća konzervativna stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog izgubila je u ovim izborima 30 poslanika i 14 senatora u odnosu na izbore 2019.

Pojedinačno u cijeloj Poljskoj najviše glasova osvojio je nekadašnji premijer i bivši predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk kome je trijumfalni povratak u domaću politiku donio preko 400.000 glasova, dva puta više nego što je osvojio lider vladajuće stranke, vicepremijer Jaroslav Kačinjski.

"Više ljudi se pokrenulo da otjera Pravo i Pravdu sa vlasti nego 1989. godine da otjera komuniste", reagovala je danas u privatnoj televiziji TVN24 na rekordnu izlaznost od 74,34 odsto Barbora Novacka iz Ljevice.

Opozicija na čelu sa Tuskom želi brze pregovore o formiranju vlade pošto u Sejmu parlamenta ima većinu od 248 poslanika od ukupno 460. Šimon Holovnja, lider Trećeg puta odbio je bilo kakve razgovore o mogućoj koaliciji, čak i da mu Pravo i Pravda povjeri mjesto premijera i upozorio Kačinjskog da ne pokušava da podmiti poslanike Trećeg puta da prebjegnu.

Predsjednik Andžej Duda prije izbora je kazao da će mandatora povjeriti pojedinačnoj najjačoj partiji, na osnovu 35,4 odsto osvojenih glasova dakle Pravu i Pravdi, ali dan nakon izbora proveo je u Vatikanu i osim zahvaljivanja Poljacima što su tako masovno izašli na izbore nije precizirao da li njegovo obećanje važi i poslije izbora.

Novu proevropsku demokratsku vladu Poljska će dobiti tek u decembru ukoliko, kako je najavio dosadašnji premijer Mateuš Moravjecki, i sam lider Kačinjski, konzervativci krenu u uzaludan pokušaj da oni sastave vladu.

Bonus video: