Žižek rekao da je Izrael na putu da postane diktatura i da se Palestinci shvataju kao problem, neki napustili salu

Poznati slovenački filozof rekao da za Gazu nema rješenja bez knjiga

8415 pregleda 6 komentar(a)
Žižek (arhiva, Podgorica 2010), Foto: Boris Pejović
Žižek (arhiva, Podgorica 2010), Foto: Boris Pejović

Poznati slovenački filozof Slavoj Žižek je na otvaranju Frankfurtskog sajma knjiga rekao da je Izrael na putu da postane diktatura, te da se Palestinci shvataju kao problem, pa je nekoliko gostiju napustilo salu u znak protesta.

Iz publike su se čule optužbe da filozof relativizuje to pitanje dok je govorio o najnovim dešavanjima na Bliskom istoku, piše N1 Slovenija.

Žižek je rekao da za Gazu nema rješenja bez knjiga i da je Izrael, citirajući jevrejskog istoričara i pisca Juvala Noa Hararija, na putu da postane diktatura.

Napomenuo je i da se Palestinci shvataju kao problem.

"Treba pogledati njihovu situaciju, uporediti nešto što izgleda neuporedivo", rekao je on.

Žižeku se prvo ispred bine, a kasnije i direktno na bini, suprotstavio komesar za antisemitizam Uve Beker, koji je nekoliko puta izlazio iz dvorane. Beker je optužio Žižeka da relativizira zločine Hamasa, ali je filozof odbacio njegove optužbe.

"Samo čitajući knjige možemo postati svjesni situacije", uvjeren je filozof.

Kako je dodao, između ostalog, terorizam protiv Izraela je protiv svih vrijednosti za koje se zalaže Frankfurtski sajam knjiga, ali protiv vrijednosti Sajma je i odgađanje dodjele nagrade palestinskoj autorici Adaniji Shibla.

Navodi se da su pojedini gosti i učesnici glasno protestovali i napustili salu nakon govora Žižeka, što su mnogi opisali kao neprimjereno.

Kako je na svom X profilu napisao glavni urednik i publicista izdavačke kuće Cankarjevo Aljoša Harlamov, u znak protesta iz sale je izašao i gradonačelnik Frankfurta Mike Josef.

Bonus video: