Žižek o govoru u Frankfurtu: Ne žalim zbog svojih riječi, trebalo je da budem oštriji

Poznati filozof juče je na sajmu, između ostalog, rekao da je Izrael na putu da postane diktatura, te da se Palestinci shvataju kao problem. Iz publike su se čule optužbe da relativizuje to pitanje, a nekoliko gostiju je u znak protesta napustilo salu tokom njegovog govora

4263 pregleda 4 komentar(a)
Žižek (arhiva, Podgorica 2010), Foto: Boris Pejović
Žižek (arhiva, Podgorica 2010), Foto: Boris Pejović

Poznati slovenački filozof Slavoj Žižek oglasio se povodom svog govora na sajmu knjiga u Frankfurtu, gdje je govorio o aktuelnim dešavanjima na Bliskom istoku i izazvao reakcije prisutnih i javnosti. Dan nakon govora, naglasio je da se ne kaje zbog svojih riječi.

Žižek je odgovorio na reakcije na njegov govor na svečanom otvaranju u utorak, na početku Sajma knjiga u Frankfurtu, na kojem je Slovenija počasni gost, istakavši kako ne žali zbog svojih riječi i da misli da je trebalo da bude oštriji.

Kako je rekao u izjavi za RTV Slovenija, trebalo je da uzvrati osobi koja mu je prekinula nastup.

„‘Vi ste najveći pobornik antisemitizma u Njemačkoj’, jer će ovakav stav ojačati antisemitizam. Zapravo, to je bio odgovor ovih lažnih filoosemita“, kazao je Žižek, kako prenosi N1.

Istovremeno je upitao i kome je služio nedavni napad Hamasa, jer je, kako vjeruje, objektivno najteže poslužio Izraelu.

Istovremeno je podsjetio da su Izrael prije dva-tri mjeseca potresle velike demonstracije, ali da je sada gotovo.

„Mislim da u mojoj viziji imate Hamas i vladu Benjamina Netanjahua, u kojoj sedi Itamar Ben-Gvir, koga je Izrael osudio kao teroristu, a sa druge strane je Hamas. Ovo je jedna osovina, a na drugoj strani su normalni ljudi“, rekao je Žižek i dodao da je „šokiran“ reakcijama, da nijedna stvar koju je rekao u utorak već nije izgovorena na liberalnom, zapadnim i izraelskim medijima.

Žižek je na sajmu, između ostalog, rekao da je Izrael na putu da postane diktatura, te da se Palestinci shvataju kao problem. Iz publike su se čule optužbe da relativizuje to pitanje, a nekoliko gostiju je u znak protesta napustilo salu tokom njegovog govora.

Bonus video: