Ukrajini potrebne hiljade sudija

Kijev, pod pritiskom Evropske unije, krenuo u ambiciozan poduhvat popunjavanja preko 2000 upražnjenih mjesta u pravosuđu

16876 pregleda 8 komentar(a)
Sudski službenik u bivšoj sudnici u okružnom sudu u Kijevu koja je pretvorena u arhivu, Foto: Rojters
Sudski službenik u bivšoj sudnici u okružnom sudu u Kijevu koja je pretvorena u arhivu, Foto: Rojters

Vira Levko, sutkinja u Kijevu, obično obrađuje desetine administrativnih slučajeva i ima nekoliko krivičnih saslušanja dnevno. Ona je za Rojters kazala da ima sudija koji imaju mnogo više posla čak i od nje.

Kada priča kolegama u inostranstvu o obimu posla, teško im je da povjeruju. "Oni ne shvataju kako jedan sudija može da primi toliko informacija, kazala je ona u razgovoru za britansku agenciju u okružnom sudu Dniprovski.

Sutkinje Vira Levko i Julija Ivanina u okružnom sudu Dniprovski
Sutkinje Vira Levko i Julija Ivanina u okružnom sudu Dniprovskifoto: reuters

Ukrajina ima hronični manjak sudija, a sada je pokrenula dugo odlagani gigantski poduhvat zapošljavanja kako bi popunila preko 2000 upražnjenih mjesta i sprovela istragu još toliko aktuelnih sudija zbog mogućih zloupotreba položaja.

Ovaj ambiciozni poduhvat, koji se sprovodi tokom rata sa Rusijom, ključni je za rješavanje gomile zaostalih predmeta zbog kojih pravda kasni za mnoge Ukrajince.

Takođe je od ključnog značaja za učvršćivanje vladavine prava, uslova za eventualni ulazak Ukrajine u Evropsku uniju.

Istraživanje Razumukov centra u Kijevu, objavljeno ranije ovog mjeseca, pokazalo je da svega 18 odsto Ukrajinaca vjeruje u sudove, što je zaostavština pravosudnog sistema dugo ogrezlog u korupciji.

Evropska komisija je u, dokumentu iz 2022. godine navela da je "pravosuđe i dalje jedna od institucija sa najmanje kredibiliteta i povjeranja".

Pokušaji da se reformišu sudovi nakon Majdanske revolucije 2014. godine bili su samo djelimično uspješni i naišli su na sistemski otpor, tvrde regulatori.

Dva tijela za upravljanje pravosuđem, zadužena za zapošljavanje i disciplinovanje sudija bila su praktično godinama zamrznuta što je rezultiralo sa 2600 upražnjenih mjesta, što je otprilike trećina radnih mjesta u pravosuđu, budući da su sudije odlazile u penziju ili su smjenjivane.

Sudski slučajevi su se usljed toga gomilali širom Ukrajine. Pojedine sudnice su pretvorene u skladišta zatrpana dokumentacijom o slučajevima.

U jednom regionalnom apelacionom sudu na sjeveroistoku Ukrajine ostalo je samo četvoro sudija od ukupnog njih 35. Ukoliko se samo dvoje sudija penzioniše, za što su se sada stekli uslovi, suočiće se sa potpunom blokadom.

Ukrajina sudovi
foto: Reuters

"Ne postoji nijedan sud u Ukrajini koji ima normalan obim posla", kazao je za Rojters Ruslan Sidorovič, zamjenik šefa Komisije za procjenu kvalifikacije sudija, koja nadgleda izbor sudija.

"Razlika je u tome što je u pojedinim mjestima obim posla veliki, dok je u drugim katastrofalno veliki", kazao je on.

Rat predstavlja dodatni teret pošto je oko 100 000 navodnih ruskih zločina već u fazi istrage.

Dva tijela za upravljanje pravosuđem nedavno su pod pritiskom EU ponovo pokrenuta i krenuće se sa procesom popunjavanja oko 1100 upražnjenih mjesta u lokalnim sudovima.

Sidorovič to opisuje kao prvi korak u "super maratonu" zapošljavanja koji može trajati nekoliko godina i vjerovatno će podrazumijevati do 7000 intervjua.

Odabir sudija je samo dio izazova. Potrebno je sprovesti provjeru integriteta za oko 2000 aktuelnih sudija u okviru čistke unutar pravosuđa koja je pokrenuta nakon Majdana, ali nikada nije završena.

Halina Čižik, koja je radila u građanskom savjetodavnom odboru koji prati rad sudija, kazala je za Rojters da je moguće sprovesti cjelokupni proces, ali da vlasti ne treba da žure.

"Ukoliko je prioritetan kvalitet, onda je neophodno žrtvovati brzinu, i mislim da ukrajinsko društvo to razumije", kazala je ona.

Teži zadatak bi moglo biti pobrinuti se da najviši sudovi Ukrajine, dugo opterećeni skandalima, ne postanu instrumenti za vršenje političkog uticaja.

"Imamo sudije koje su pomogle da se opljačkaju milijarde u imovini, koje su masovno kršile ljudska prava, koje imaju rusko državljanstvo i aktivno su pomagale Rusima u prvim danima rata", kazao je Mihailo Žernakov iz Fondacije DEJURE, NVO u Kijevu.

Naročito je Ustavni sud bio na meti kritika EU i demokratskih aktivista zbog pokušaja da spriječi antikorupcionaške reforme prije rata, a za bivšim šefom tog suda raspisana je potjernica u vezi sa nekoliko krivičnih slučajeva, uključujući i podmićivanje svjedoka.

EU je preporučila da Kijev usvoji zakon kojim pruža međunarodnim ekspertima veću ulogu u sastavljanju Ustavnog suda, u kojem je sada upražnjeno pet mjesta.

Međutim Ždernakov tvrdi da to nije rješenje.

Prema navodima DEJURE, koja prati reforme u pravosuđu, najmanje dvoje sudija nedavno imenovanih u selekcionu komisiju su "politički povezani sa pojedincima čija je reputacija upitna".

"Najveći izazov je izgraditi institucije koje će biti dovoljno nezavisne", kazao je Žernakov.

Istraživanje sprovedeno u julu pokazalo je da 89 odsto Ukrajinaca smatra da je korupcija, pored rata, najozbiljniji problem sa kojim se suočava zemlja.

Levko, sutkinja iz Kijeva, voli svoj posao i naročito je glasna kada je u pitanju suzbijanje porodičnog nasilja.

Međutim, ona je kazala da skandali visokog profila, uključujući i nedavno hapšenje bivšeg šefa Vrhovnog suda zbog uzimanja mita u vrijednosti od 2,7 miliona dolara, što on odbacuje, kalja njenu profesiju i odvlači pažnju sa dnevnog posla kojim se ukrajinski sudovi bave.

"Znate li kako me ljudi predstavljaju u intelektualnim krugovima? Ovo je Vira - ona je jedna od poštenih sudija", kazala je ona.

Bonus video: