Ruski tužioci će tražiti pritvor za novinarku Radija Slobodna Evropa

Kurmaševa je privedena 18. oktobra i optužena da se nije registrovala kao strani agent, za koju je predviđena maksimalna kazna od pet godina zatvora

4243 pregleda 4 komentar(a)
Kurmaševa, Foto: Reuters
Kurmaševa, Foto: Reuters

Ruski tužioci zatražiće na ročištu koje se održava u petak 20. oktobra da se odredi pritvor za Alsu Kurmaševu, novinarku Radija Slobodna Evropa saopštila je pres služba suda, prenosi agencija Rojters.

Radio Slobodna Evropa i Komitet za zaštitu novinara pozvali su ranije na hitno oslobađanje novinarke Kurmaševe, koja je pritvorena u Kazanju u Rusiji, dok čekala da joj vrate pasoše.

Kurmaševa je privedena 18. oktobra i optužena da se nije registrovala kao strani agent, za koju je predviđena maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Kurmaševa, novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE u Pragu u Češkoj, koja ima dvojno američko i rusko državljanstvo, otputovala je u Rusiju zbog hitne porodične situacije u maju.

Privremeno je zadržana dok je čekala povratni let 2. juna na aerodromu u Kazanju, gdje su joj oduzeti američki i ruski pasoš i od tada ne može napustiti Rusiju.

Vlasti su je prvobitno kaznile zbog toga što nije prijavila svoj američki pasoš ruskim vlastima. Kurmaševa je čekala da joj vlasti vrate pasoše kada je 18. oktobra objavljena nova optužba.

"Alsu je veoma poštovana koleginica, odana supruga i posvećena majka dvoje djece", rekao je vršilac dužnosti predsjednika RSE Džefri Gedmin.

"Mora da bude puštena kako bi se mogla odmah vratiti svojoj porodici."

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) nazvao je optužbe protiv Kurmaševe "lažnim" i pozvao ruske vlasti da je odmah oslobode.

"CPJ je duboko zabrinut zbog pritvaranja američko-ruske novinarke Alsu Kurmaševe zbog lažnih krivičnih prijava i poziva ruske vlasti da je odmah oslobode i odbace sve optužbe protiv nje", rekla je Gulnoza Said, koordinatorka programa CPJ-a za Evropu i centralnu Aziju.

Od 2012. Rusija koristi svoje takozvane zakone o stranim agentima da etiketira i kazni kritičare vladine politike.

Takođe se sve više koristi za zatvaranje civilnog društva i medijskih grupa u Rusiji otkako je Kremlj započeo invaziju na Ukrajinu.

Zakon dozvoljava vlastima da označe neprofitne organizacije kao "strane agente" ako primaju sredstva iz inostranstva i bave se političkim aktivnostima.

Kurmaševa je druga američka novinarka koja je zatvorena u Rusiji, nakon što je reporter Vol Strit Džurnala Evan Gerškovič uhapšen pod optužbom za špijunažu u martu ove godine.

Bonus video: