Ukradeni nakit, vrijedan 60 miliona eura, koji pripada ukrajinskoj baštini pronađen u Španiji

Većina nakita zaplijenjena je u septembru, tokom policijske akcije protiv "kriminalne mreže umiješane u ilegalni promet kulturnih dobara iz Ukrajine", dodala je policija

8370 pregleda 6 komentar(a)
Nakit pronađen u Španiji, Foto: Reuters
Nakit pronađen u Španiji, Foto: Reuters

Ukupno 11 komada zlatnog nakita koji pripada ukrajinskoj istorijskoj baštini, čija je vrijednost procijenjena na više od 60 miliona eura, pronađeno je u Španiji, gdje su se trgovci nadali da će nakit ilegalno prodati, saopštila je danas španska policija.

Nakit, "velike istorijske i ekonomske vrijednosti", nestao je prije nekoliko godina, nakon što je bio izložen u muzeju u Kijevu između 2009. i 2013. godine, navela je policija.

Većina nakita zaplijenjena je u septembru, tokom policijske akcije protiv "kriminalne mreže umiješane u ilegalni promet kulturnih dobara iz Ukrajine", dodala je policija.

Tokom te akcije, sprovedene uz pomoć ukrajinskih vlasti, ali i vlasti Bugarske, Albanije, Sjeverne Makedonije i Kipra, uhapšena su tri Španca i dva Ukrajinca.

Nakit, pretežno ogrlice i minđuše, ukrašene glavama ovna, pripadaju grčko skitskoj kulturi iz 8. i 4. veka prije nove ere.

Afera o preprodaji nakit izbila je 2021. godine kad je u sefu jednog madridskog biznismena pronađen jedan komad tog nakita.

Istraga je omogućila da se uđe u trag jednom svešteniku Ukrajinske pravoslavne crkve - Moskovskog patrijarhata, koji živi u Madridu, koji je uz pomoć sunarodnika falsifikovao dokumente koji potvrđuju porijeklo i vlasništvo nakita, navela je policija.

U domu sveštenika je pronađen ostali dio nakita.

Bonus video: