Ukrajinski zvaničnici: Ruske snage napale Avdijevku

Vitalij Barabaš, šef vojne administracije Avdijevke, rekao je da grad trpi nemilosrdne artiljerijske i vazdušne napade

7462 pregleda 3 komentar(a)
Avdijevka, Foto: Reuters
Avdijevka, Foto: Reuters

Ruske snage danas su napale srušeni grad Avdijevku na istoku Ukrajine, ali su ih veliki gubici primorali da pređu na vazdušne napade i manje se oslanjaju na kopnena napredovanja, rekli su ukrajinski zvaničnici, prenosi agencija Rojters.

Rusija se fokusirala na napredovanje na istoku -- u regionima Donjecka i Luganska -- nakon što nije uspjela da krene na Kijev u prvim danima svoje invazije, pokrenute u februaru 2022.

Ukrajina je u junu preduzela kontraofanzivu, zauzimajući sela na istoku i jugu, ali mnogo sporijim tempom od brzog napredovanja kroz sjeveroistok prije godinu dana.

Čini se da se Rusija u ovom trenutku fokusirala na Avdijevku -- grad poznat po svojoj ogromnoj koksarnici i sada zaštitni znak ukrajinskog otpora, navodi Rojters.

"Neprijatelj je bacio oko 40 vođenih vazdušnih bombi za dvije noći. Ali broj kopnenih napada je smanjen, upola od onoga što je bilo juče i prekjuče", rekao je za nacionalnu televiziju Oleksandar Štupun, portparol grupe snaga na jugu Ukrajine.

"To nije iznenađujuće jer je u proteklih pet dana neprijatelj izgubio oko 2.400 mrtvih i ranjenih u oblasti Donjecka."

Većina tih žrtava, kako je rekao, bila je u blizini Avdijevke i obližnjeg grada Marijinke.

Vitalij Barabaš, šef vojne administracije Avdijevke, rekao je da grad trpi nemilosrdne artiljerijske i vazdušne napade.

"Neprijatelj uporno pokušava da opkoli grad i ubacuje nove snage sa sjevera i juga", rekao je Barabaš televiziji.

"Već dva dana djeluju uglavnom u malim grupama, pokušavajući da pronađu pukotine u našoj odbrani, ali bezuspješno. Odbrambena linija se drži."

Avdijevka je nakratko zauzeta 2014. godine, kada su separatisti koje podržava Rusija zauzeli velike djelove istočne Ukrajine, ali su je ukrajinske snage vratile i izgradile čvrsta utvrđenja.

Ruske snage su takođe napale sjevernije u oblasti Kupijanska -- grada koji su ruske snage prvobitno zauzele nakon invazije, ali ga je Ukrajina ponovo zauzela u prošlogodišnjoj akciji na sjeveroistoku.

Regionalni guverner Harkova Oleh Sinehub rekao je da su dva civila poginula u artiljerijskom napadu na selo u blizini Kupijanska.

Ruski izvještaji o borbama izbjegavaju bilo kakvo pominjanje Avdijevke ove nedjelje, ali primjećuju uspješne artiljerijske i vazdušne napade u blizini Bahmuta -- grada na sjeveroistoku koji su ruske snage zauzele u maju poslije mjeseci bitaka.

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da provjeri izvještaje o aktivnostima na bojnom polju ni na jednoj strani.

Bonus video: