Zelenski: Ukrajina će vratiti svoju teritoriju i narod, nećemo nikoga prepustiti okupatorima

Predsjednik Ukrajine je rekao da je uprkos sumnjama mnogih u svijetu "Ukrajina pokazala da može da pobijedi, uprkos svim izazovima, posebno u regionu Crnog mora"

9201 pregleda 46 reakcija 48 komentar(a)
Zelenski, Foto: Facebook
Zelenski, Foto: Facebook

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u utorak da će povratiti područja Ukrajine koja su trenutno pod okupacijom ruskih snaga.

"Ukrajina će vratiti svoju teritoriju i svoj narod", rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju. "Nećemo nikoga prepustiti okupatorima. Koristimo sva sredstva da osiguramo da se ovaj rat završi porazom okupatora".

On je dodao da je uprkos sumnjama mnogih u svijetu "Ukrajina pokazala da može da pobijedi, uprkos svim izazovima, posebno u regionu Crnog mora".

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je uništilo tri ukrajinska čamca u sjevernom dijelu Crnog mora.

Rusija je takođe saopštila da je izvela "protivdiverzionu" operaciju u blizini luke Sevastopolj, u kojoj se nalazi njena crnomorska flota.

Ukrajina je u utorak saopštila da je u napadima Rusije u dva dijela zemlje ranjeno najmanje osmoro ljudi.

U oblasti Herson na jugu Ukrajine u ruskim vazdušnim napadima i artiljerijskoj vatri ranjene su četiri osobe i oštećeno je nekoliko kuća, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko na društveni mrežama.

On je dodao da su četiri osobe povrijeđene u oblasti Harkov na sjeveroistoku Ukrajine.

Ukrajina je saopštila da je njeno vazduhoplovstvo oborilo šest dronova koje je Rusija lansirala sa Krima, a da su ruske snage proteklih dana vršile udare i na istočni grad Avdijevku, ali da su pretrpjele velike gubitke.

Šojgu u inspekciji snaga u istočnoj Ukrajini

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je komandna mjesta trupa u ukrajinskoj oblasti Donjeck, saopštilo je njegovo ministarstvo u srijedu, tokom radne posjete u blizini linije fronta.

Šojgu, koga je šef plaćenika Jevgenij Prigožin žestoko kritikovao sve dok nije poginuo u avionskoj nesreći u avgustu, prikazan je nekoliko puta ovog mjeseca u televizijskim snimcima koji su osmišljeni da bi, kako navodi Rojters, projektovali podšku ratnom pohodu u Ukrajini.

On je okupljenim vojnicima rekao da njihovi napori ukrajinskim snagama daju "sve manje mogućnosti".

Meloni: Evropa ne smije da smanji podršku Ukrajini

Evropa ne smije da oslabi zajedničku podršku Ukrajini jer nudi solidarnost Izraelu poslije razornog napada ekstremističke grupe Hamas ranije ovog mjeseca, izjavila je u srijedu italijanska premijerka Đorđa Meloni.

"Ne smijemo da napravimo grešku i oslabimo našu zajedničku podršku Ukrajini", rekla je Meloni Senatu uoči sastanka lidera Evropske unije, prenosi Rojters.

Ukrajina je u junu preduzela kontraofanzivu, zauzimajući sela na istoku i jugu, ali mnogo sporijim tempom nego što je bila brzina napredovanja kroz sjeveroistok prije godinu dana.

Bonus video: