Danska će Ukrajini dati vojne opreme u vrijednosti od gotovo 500 miliona eura

Današnja donacija potvrđuje da Ukrajina može da računa na nepokolebljivu podršku Danske u njenoj borbi za slobodu, rekao je ministar inostranih poslova Lars Rasmusen

5338 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Danska će Ukrajini dati vojnu opremu u vrijednosti od 3,7 milijardi kruna (oko 495 miliona eura), saopštilo je danas dansko ministarstvo odbrane i potvrdilo svoju "nepokolebljivu podršku" Ukrajini.

"Donacija uključuje tenkove, borbena vozila pješadije, artiljerijsku municiju, bespilotne letjelice i malokalibarsko oružje", navodi se u saopštenju ministarstva.

Dva dana poslije posjete danskog ministra odbrane Kijevu, ova 13. po redu donacija uključuje opremu koju je zatražila Ukrajina, uključujući municiju, artiljerijsku oruđe, tenkove i oklopna vozila, koje se finansiraju u saradnji sa Nemačkom.

Današnja donacija potvrđuje da Ukrajina može da računa na nepokolebljivu podršku Danske u njenoj borbi za slobodu, rekao je ministar inostranih poslova Lars Rasmusen.

"Donacija takođe šalje važan signal Ukrajini i Rusiji da nećemo izgubiti iz vida naš cilj, čak i ako je pažnja svijeta trenutno usmjerena na Izrael i Palestinu", dodao je on.

Bonus video: