Švedska protjeruje čovjeka koji stoji iza nedavnih spaljivanja Kurana

Švedska agencija za migracije rekla je u julu da preispituje boravišnu dozvolu tog čovjeka

6345 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Švedska agencija za migracije odlučila je da protjera Iračanina koji je spalio primjerke Kurana, svete knjige u islamu, na protestima proteklih mjeseci u Štokholmu, izvijestila je u četvrtak, 26. oktobra švedska TV4.

"Agencija za migracije odlučila je protjerati osobu iz Švedske", prenijela je TV. "Kao rezultat komplikacija u provođenju odluke, odobrena je ograničena boravišna dozvola za razdoblje od 25. oktobra 2023. do 16. aprila 2024."

Agencija za migracije nije bila odmah dostupna za komentar, prenosi Rojters.

Švedska agencija za migracije rekla je u julu da preispituje boravišnu dozvolu tog čovjeka.

U avgustu je Švedska podigla upozorenje na terorizam na drugu najvišu razinu i upozorila na porast prijetnji protiv Šveđana u zemlji i inostranstvu nakon što je spaljivanje Kurana razbjesnilo muslimane i izazvalo prijetnje ekstremista.

Protivnici islama spalili su nekoliko primjeraka Kurana u Švedskoj i Danskoj, dvjema najliberalnijim zemljama na svijetu koje dopuštaju žestoku kritiku vjere u ime slobode govora. Ali mnogi muslimani smatraju skrnavljenje Kurana teškim prijestupom.

Prošle sedmice naoružani napadač porijeklom iz Tunisa, ubio je dvojicu švedskih fudbalskih navijača u Briselu. Nakon ovog napada švedski premijer je rekao da on pokazuje da Evropa mora pojačati sigurnost kako bi se zaštitila.

Bonus video: