„Antisemitizam je ukorijenjen u evropskom društvu”

Zvaničnik EU upozorava da su nedavna dešavanja na globalnoj sceni pogoršala prijetnju za jevrejsku zajednicu u Evropi

9170 pregleda 4 komentar(a)
Policija ispred sinagoge u Berlinu nakon što su na nju bačena dva Molotovljeva koktela, Foto: Rojters
Policija ispred sinagoge u Berlinu nakon što su na nju bačena dva Molotovljeva koktela, Foto: Rojters

Antisemitizam je “duboko ukorijenjen u evropskom društvu” što predstavlja egzistencijalnu prijetnju za jevrejsku zajednicu na kontinentu i suštinske ciljeve Evropske unije, upozorio je jedan EU zvaničnik.

Majkl O Flaerti, direktor EU agencije za fundamentalna prava, kazao je da je zabrinjavajuće što samo trećina opšte populacije smatra antisemitizam velikim problemom kada nema sumnje da “dramatični trenuci u našim društvima aktiviraju antisemitske reakcije”.

“To se dogodilo sa kovidom, događa se sa ruskom agresijom (u Ukrajini) i ponovo se dešava sada. Mediji i organizacije građanskog društva upozoravaju na rast antisemitizma dok se odvija kriza na Bliskom istoku.

antisemitizam
foto: REUTERS

“Iskreno smatram da sa svakom velikom negativnom temom u našem društvu, kreću i antisemitske snage. To je pokazatelj razmjera... antisemitizam je duboko ukorijenjeni rasizam u evropskom društvu”.

O Flaerti je dodao da je “takođe veoma važno u ovom trenutku biti svjestan i osuditi sve oblike mržnje koji se manifestuju u Evropi, uključujući i mržnju prema muslimanima”.

Rat koji je uslijedio nakon terorističkih napada Hamasa 7. oktobra u Izraelu doveo je do velikog porasta antisemitskih incidenata. Visoki broj civilnih žrtava koje je izazvao odgovor Izraela dodatno je pojačao tenzije.

Nedavni podaci prikupljeni od strane američke Lige protiv klevete (ADL) pokazali su rast antisemitskih incidenata od 300 odsto u Austriji. U Velikoj Britaniji, londonska policija je saopštila da je prijavljeno 218 antisemitskih zločina iz mržnje od 1. do 18. oktobra, što je 13 puta više nego u istom periodu prošle godine.

U Njemačkoj, organizacija za praćenje antisemitizma RIAS je prijavila porast antisemitskih incidenata od 240% od 7. oktobra, ističe “Gardijan”.

Mnogi stručnjaci za zločine mržnje ukazuju na duboko ukorijenjene negativne ideje o Jevrejima koji, mada stalno prisutni, na površinu izbijaju u vremenima društvenog stresa.

Jedno nedavno istraživanje ADL-a pokazalo je da antisemitski stereotipi ostaju ukorijenjeni u 10 evropskih zemalja, pri čemu otprilike jedna četvrtina ljudi gaji istorijski poznata antisemitska uvjerenja, posebno lažna uvjerenja o Jevrejima i novcu, i Jevrejima koji kontrolišu vladu.

ADL je otkrio da, među šest zemalja u zapadnoj Evropi u kojima je rađeno istraživanje, Španija ostaje zemlja s najvišim nivoom antisemitskih stavova, sa 26% stanovništva koje gaji izražena antisemitska uvjerenja, zatim slijedi Belgija (24%), Francuska (17%), Njemačka (12%) i Velika Britanija (10%). U Holandiji, samo 6% ispitanih osoba dijeli antisemitske stavove.

Na istoku Evrope, antisemitski stavovi su šire rasprostranjeni, mada postaju rjeđi. ADL je pronašao visok nivo antisemitskih stavova u Mađarskoj (37%) i Poljskoj (35%).

Bonus video: