Ukrajina: Rusija granatirala više od 100 naselja, napadnuta rafinerija nafte u Kremenčuku...

Ruske snage od početka invazije u februaru prošle godine ispalile su milione granata na ukrajinske gradove, naselja i sela duž linija fronta otkako je započela ofanzivu prošlog februara, pretvorivši više mjesta na istoku Ukrajine u ruševine

4253 pregleda 6 komentar(a)
Detalj iz Hersona, Foto: Shutterstock
Detalj iz Hersona, Foto: Shutterstock

Ukrajina je u srijedu saopštila da je Rusija granatirala više od 100 naselja u posljednja 24 sata, što je više nego u bilo kom danu ove godine.

Ruske snage od početka invazije u februaru prošle godine ispalile su milione granata na ukrajinske gradove, naselja i sela duž linija fronta otkako je započela ofanzivu prošlog februara, pretvorivši više mjesta na istoku Ukrajine u ruševine.

"Neprijatelj je u posljednja 24 sata granatirao 118 naselja u 10 regiona. Ovo je najveći broj gradova i sela koji su bili napadnuti od početka godine", rekao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko na društvenim mrežama.

Kijev je takođe izvijestio o ruskom napadu na rafineriju nafte u Kremenčuku, industrijskom gradu u centralnom dijelu zemlje.

Kremenčuk
foto: Reuters

Žrtava nije bilo, ali je bilo potrebno nekoliko sati da skoro 100 vatrogasaca ugasi požar, rekao je Klimenko.

Kijev i Zapad strahuju da će Rusija pojačati napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu uoči hladne zime, kao što je Moskva radila prošle godine.

Tokom noći u granatiranju je jedna osoba poginula u sjeveroistočnoj oblasti Harkov i jedna u južnoj oblasti Herson, saopštili su lokalni zvaničnici.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su takođe u srijedu saopštile da su oborile 18 od 20 ruskih bespilotnih letjelica koje su lansirane tokom noći, dok je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je oborilo dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad regiona Brjansk i Kursk, koje se graniče s Ukrajinom.

Bonus video: