OSVETA ZA IZGUBLJENE SNAGE

Gardijan: Džihadisti u bazama na pragu Evrope spremaju nove napade

Kako se teritorija koju ID drži pod kontrolom sve više smanjuje, bivši lider Islamske države vjeruje da će neki od njih iskoristiti blizinu Španije za izvođenje napada u Evropi, ili pak za dublje infiltriranje na evropskom kontinentu
0 komentar(a)
islamska država, ISIL, Raka, Sirija, Foto: Reuters
islamska država, ISIL, Raka, Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2019. 01:02h

Stotine pripadnika Islamske države vratilo se u sjevernu Afriku i mogli bi da je, pred vratima Evrope, upotrijebe kao bazu za nove napade širom evropskog kontinenta.

Na to upozorava britanski "Gardijan" u tekstu pod naslovom "Marokanski teroristi ID - prijetnja na pragu Evrope", dok se intenzivira potjera za članovima ćelije na čelu s Marokancima koji se smatraju odgovornim za terorističke napade u Španiji, prenosi Tanjug.

"Vjeruje se da se oko 1.000 džihadista krišom vratilo u Maroko i Tunis sa poprišta kalifata ID koji se ruši. Oko 300 ih se, kako se smatra, vratilo u Maroko, odakle najvjerovatnije potiče šest od dvanaest terorista koji su izveli napade u Kataloniji", navodi "Gardijan", ističući da obavještajni zvaničici takve džihadiste smatraju velikom prijetnjom. 

Bivši vodeći član ogranka ove ekstremističke organizacije za spoljne operacije kaže da je "egzodus boraca ID" iz Evrope obuhvatio ekstremiste koji su pobjegli od obespravljenosti i sitnog kriminala kojim su se tamo bavili, puni pritužbi na status koji su imali u Evropi - naročito u Francuskoj. 

Bivši lider ID kaže da su se džihadisti "žalili na diskriminaciju, da nisu pravedno tretirani i da nikada neće biti". 

"Tražili su nešto. I duboko su vjerovali da u Francuskoj nisu kod kuće", ističe on. 

Imajući u vidu da se teritorija koju ID drži pod kontrolom sve više smanjuje, on vjeruje da će neki od njih iskoristiti blizinu Španije za izvođenje napada u Evropi, ili pak za dublje infiltriranje na evropskom kontinentu. 

Vjeruje se da je na vrhuncu moći ID oko 1,600 Marokanaca otputovalo u Irak i Siriju, čime su postali jedna od najvećih nacionalnih grupa u kalifatu, ali je u međuvremenu oko polovina od tog broja ubijena. 

Marokanske vlasti kažu da su spriječile nekoliko terorističkih napada velikih razmjera u Kazablanki i Rabatu, ali da su im ograničene mogućnosti da spriječe Marokance u izvođenju operacija izvan zemlje. 

Blizina Maroka i Španije i mnogobrojni marokanski emigranti odavno zabrinjavaju. 

"Odavno viđena kao plodno tle za ekstremiste, sjeverna Afrika se sada sve više smatra odskočnom daskom za napade na Evropu radi osvete za gubitke IS", zaključuje "Gardijan".