Turk: Mediji služe kao nadzorni organi za potencijalna kršenja ljudskih prava, zato su novinari meta napada

On je kazao da je ove godine ubijeno najmanje 46 novinara, te da je "većina vjerovatno namjerno ubijena, ali nije verovatno da će počinioci biti kažnjeni"

5800 pregleda 2 komentar(a)
Turk, Foto: Printscreen/Youtube
Turk, Foto: Printscreen/Youtube

Istraživačko novinarstvo pomaže da institucije budu transparentne i da reaguju, a objektivne informacije omogućavaju ljudima da donose razumne izbore i da smisleno učestvuju u donošenju odluka, saopštio je Volker Turk, visoki komesar Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

"Novinarstvo je ključno za ljudska prava. Online mediji i mediji iz „stvarnog života“ služe kao nadzorni organi i sistemi ranog upozorenja za čitav niz potencijalnih kršenja ljudskih prava. I upravo zato su novinari tako često meta prijetnji, nasilja, pa i ubistava. Zato što je njihov rad toliko ključan za očuvanje ljudskih prava svih nas", navodi se u Turkovom saopštenju.

On je kazao da je ove godine ubijeno najmanje 46 novinara, te da je "većina vjerovatno namjerno ubijena, ali nije verovatno da će počinioci biti kažnjeni"; prema UNESCO-u, 86 odsto zločina nad novinarima prođe nekažnjeno.

"Prošle godine pritvoreno je 363 novinara – 20 odsto više u odnosu na 2021. A sve više novinara je podvrgnuto uvredljivim tužbama, na osnovu loše definisanih zakona o kleveti, sajber kleveti, antiterorizmu, sajber bezbednosti i tzv. 'lažnih vijesti'", istakao je Turk.

On je poručio da novinarke posebno trpe "nepodnošljive nivoe uznemiravanja na internetu, što često dovodi do napada u stvarnom životu".

"Obim nekažnjivosti napada na novinare i druge medijske radnike je neprihvatljiv. I tokom protekle decenije, međunarodna zajednica je pojačala pažnju ovom pitanju. Izvještaji su objavljeni, a rezolucije usvojene. Postojanje ovog Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina protiv novinara svjedoči o tome kako se ovakvi zločini usredsređuju", nagalasio je Turk.

"Ali jaz je širok između riječi i djela. Novinari su i dalje izloženi riziku, a s obzirom da se približavaju brojni izbori u velikoj mjeri, njihova prava – i naša – moraju biti bolje zaštićena", dodao je on.

Prema njegovim riječima, potrebno nam je da države pojačaju svoje praćenje kršenja novinara i slobode medija, sa zakonima koji štite slobodu medija, u skladu sa međunarodnim pravom o ljudskim pravima.

Turk je rekao da je takođe potrebna "mnogo efikasnija akcija policije i pravosudnih sistema da se istraže i krivično gone zločini koji su na meti novinara zbog njihovog rada".

"Ove obaveze su u srcu Akcionog plana Ujedinjenih nacija za bezbednost novinara koji je usvojen 2012. godine i od suštinskog su značaja za ispunjavanje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, čiju 75. godišnjicu obilježavamo ove godine. Prošlo je vrijeme za akciju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: