“Trebalo bi da su umorni od Rusije, a ne Ukrajine”

Ukrajinski političari pozvali Evropu da ne napusti njihovu zemlju

17754 pregleda 6 komentar(a)
Đorđa Meloni, Foto: Rojters
Đorđa Meloni, Foto: Rojters

Visoki ukrajinski zvaničnici apelovali su na Evropu da ne napusti njihovu zemlju nakon što je italijanska premijerka Đorđa Meloni nenamjerno kazala da su evropski lideri, poslije neubjedljive ukrajinske protivofanzive, umorni od rata u Ukrajini.

“Vidim da postoji mnogo umora... sa svih strana”, rekla je Melonijeva ruskim komičarima koji su se u telefonskom razgovoru predstavili kao predsjednik Afričke unije, a čiji je sadržaj objavljen u srijedu. “Približavamo se trenutku u kojem svi shvataju da nam je potreban izlaz”.

Ukrajinski političari su kazali za “Politiko” da se njihovi vojnici bore za evropske vrijednosti i upozorili da ne treba udovoljavati Rusiji. Oleksandr Mereško, predsjedavajući ukrajinskog parlamentarnog odbora za inostranu politiku, kazao je da je svjestan da pojedini podržavaju ustupke ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i da čekaju pravi trenutak da to kažu.

Napuštanje Ukrajine, “bi skupo koštalo Evropu i svijet i vratilo bi evropski i svjetski sistem bezbjednosti nazad u 19. vijek”, kazao je on.

“Evropa bi trebalo da bude umorna od Rusije, a ne od Ukrajine”, izjavila je Ivana Klimpuš-Cincadze, ukrajinska poslanica i predsjednica Parlamentarnog odbora za integraciju Ukrajine u EU. Dodala je da bi, ako bi Ukrajina izgubila rat, to bio poraz slobodnog svijeta, ne samo Ukrajine.

Rusija je juče dronovima napala Harkovsku oblast
Rusija je juče dronovima napala Harkovsku oblastfoto: REUTERS

U Italiji, opozicione stranke ismijevaju Melonijevu zbog kršenja sigurnosnih protokola i tvrde da šaljivi poziv pokazuje da tim premijerke nije dorastao zadatku.

Jedan ukrajinski poslanik izjavio je za briselski portal da se Ukrajina trenutno osjeća podržanom od strane saveznika. “Vidjećemo koliko će novca opredijeliti za nas u budžetu za sljedeću godinu”, dodao je poslanik.

Američki državni sekretar Entoni Blinken kazao je juče da će SAD poslati dodatno oružje i opremu Ukrajini za njenu borbu protiv ruske invazije. Najavljeno oružje vrijedno 125 miliona dolara dolazi u sklopu očekivanog paketa za Kijev koji može uključivati i oko 300 miliona dolara vrijedne sisteme za uništavanje ruskih bespilotnih letjelica, navodi se u dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Predsjednik SAD Džo Bajden, demokrata, pozvao je američke zakonodavce da odobre više pomoći za Kijev, ali je Predstavnički dom kojim upravljaju republikanci ove nedjelje odobrio pomoć samo Izraelu za borbu protiv Hamasa, dok dodatna pomoć za Ukrajinu ima podršku u Senatu, koji kontrolišu demokrate.

Bonus video: