Kako napreduje ukrajinska kontraofanziva?

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je 31. oktobra da su nerealna očekivanja uspjeha, ali da su daleko od prve linije ukrajinske snage smanjile rusku vojsku u Crnom moru. Ukrajinski vrhovni zapovjednik general Valeri Zalužni govorio je o "ćorsokaku" u ratu

2581 pregleda 13 komentar(a)
Detalj iz Luganska, 2. novembra 2023. godine, Foto: Reuters
Detalj iz Luganska, 2. novembra 2023. godine, Foto: Reuters

Nakon što je Ukrajina u drugoj polovini 2022. godine ostvarila značajne teritorijane dobitke porasle su nade u Kijevu, ali i među saveznicima za daljim ovogodišnjim uspjesima širom prve linije odbrane duge hiljadu kilometara.

Takva očekivanja potaknuta su zapadnim naoružanjem, uključujući najsavremenije tenkove i projektile dugog dometa.

Ali dosadašnji dobici su mali, budući da se poboljšana ruska odbrana pokazala učinkovitom, a svaki zamah stvoren na jugu i istoku izgleda da je za sada usporen.

Vrijeme postaje vlažno zbog čega će tlo biti blatnjavo pa će biti otežano kretanje sa teškom opremom, iako bi niske temperature s vremenom trebale očvrsnuti zemlju i poboljšati mogućnosti upravljanja kako se zima približava.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je 31. oktobra da su nerealna očekivanja uspjeha, ali da su daleko od prve linije ukrajinske snage smanjile rusku vojsku u Crnom moru. Ukrajinski vrhovni zapovjednik general Valeri Zalužni govorio je o "ćorsokaku" u ratu.

Prva linija kod Hersona

Mjesecima nakon što je ogromna brana Kakhovka dignuta u vazduh, što je katastrofa za koju su se zaraćene strane međusobno optuživale, prva linija duž rijeke Dnjepar koja teče jugozapadno u Crno more slabo se pomjerala.

No, sredinom oktobra pojedini ruski vojni blogeri su izvijestili da su ukrajinske snage formirale mali mostobran na istočnoj obali. Iz Rusije je tada rečeno da su osujetili pokušaj Ukrajine da pređe Dnjepar. Kijev nije iznio nikakve detalje.

Linija na jugu

Karte sa informacijama o borbama na prvim linijama pokazale su da je početkom juna Rusija ojačala sa dodatnim vojnicima svoje položaje duž južne linije odbrane.

Ubrzo nakon toga, ukrajinski vojnici probili su prvu liniju odbrane južno od grada Velyka Novosilka u prvom poznatom proboju kontraofanzive.

Tokom narednih mjeseci, Ukrajina je ostvarila dalje dobitke u istom području i takođe južno od grada Orihiv.

Ukrajina je izvijestila o snažnom otporu dok napreduje, uključujući prijetnju da je zemljište teško minirano. Napredak se još uvijek dešava nekih 80-90 kilometara od Azovskog mora, gdje vojni analitičari kažu da ima za cilj prepoloviti rusku vojsku i prekinuti opskrbne linije do Krima, poluostrva koji je Rusija aneksirala 2014. godine.

Istočna linija kod Andivke

Razoreni grad Avdiivka koji se nalazi u blizini ukrajinskog Donjecka koji je pod ruskom kontrolom, žestoko je bombardovan još od samog početka invazije.

Prijeratno stanovništvo od 30.000 ljudi smanjilo se na oko 1.500 jer civili bježe od raketnih napada, granatiranja i vazdušnih napada, kao i od kopnenih bitaka koje su se pojačale posljednjih sedmica.

Ruske snage počele su okruživati grad, baš kao što su učinile sa Bahmutom ranije ove godine. I dok je Ukrajina obećala da će braniti Avdiivku, opskrbne linije ulaze i izlaze pod pritiskom.

Istočna linija kod Bahmuta

Nakon krvavih borbi, ruska plaćenička grupa Vagner tvrdila je krajem maja da su zauzeli Bahmut. Bila je to jedina značajna pobjeda koju je Moskva ostvarila otkako su ruske snage napustile predgrađa Kijeva i potom se povukle oko Harkova na sjeveru i Hersona na jugu krajem 2022. godine.

Hiljade vojnika s obje strane poginulo je u iscrpljujućim borbama koje su Bahmut pretvorile u ruševine. Njegovu stratešku važnost pojedini vojni analitičari su dovodili u pitanje.

Uprkos tome, Ukrajina je uložila značajne resurse u vraćanje teritorija oko Bahmuta, te je stigla do južnih i zapadnih ivica grada.

Istočna linija kod Kupijanska

Ostatak prve linije, koja se proteže sjeverno do granice s ruskom regijom Belgorod, nije se značajno pomjerio mjesecima, iako je Kijev zabilježio veliko pojačavanje ruskih napada u blizini grada Kupianska kojeg drži Ukrajina.

Iza neprijateljskih linija

Zapadni saveznici Ukrajine opskrbili su je projektilima većeg dometa koji imaju sposobnost da pogode ciljeve iza ruskih linija unutar ukrajinske teritorije. Nekoliko napada je zabilježeno, no detalji su često nejasni i obje strane ih spore.

Iako bi napadi mogli poremetiti rusku logistiku i odbrambene sposobnosti, teško je procijeniti hoće li značajno promijeniti tok rata.

Ukrajina je 13. septembra napala suvi dok u krimskom gradu Sevastopolju, domu ruske crnomorske flote koju Moskva koristi da demonstrira snagu na Bliskom istoku i Mediteranu i za blokadu ukrajinskog pomorskog izvoza.

Vojni analitičari i vlasti u Kijevu rekli su da je Ukrajina teško oštetila veliki desantni brod i napadnu podmornicu.

Oko sedam dana kasnije, ukrajinski raketni napad pogodio je sjedište ruske mornarice na Crnom moru u Sevastopolju.

Sredinom oktobra ukrajinske su snage po prvi put upotrijebile ATACMS rakete dugog dometa koje su isporučile Sjedinjene Države, te oštetili aerodrome u blizini Luganska na istoku Ukrajine i u Berdiansku na Azovskom moru koji se nalaze pod kontrolom Rusije.

Bonus video: