Zelenski pozvao Trampa u Kijev: Biće mi potrebno 24 minuta da mu objasnim da ne može da upravlja ovim ratom

"Mira ne može biti zbog Putina", rekao je Zelenski

27855 pregleda 29 reakcija 30 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) više pomoći u borbi protiv ruske agresije i pozvao je bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa u Kijev da sam procijeni razmjere sukoba.

U intervjuu za NBC, Zelenski je pozvao Trampa da posjeti Ukrajinu i iz prve ruke iskusi posljedice sukoba koji je započeo predsjednik Rusije Vladimir Putin u februaru 2022.

Tramp, koji se kandiduje za reizbor 2024. i vodeći je kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, oštro je kritikovao podršku SAD Kijevu i rekao da bi mogao da okonča rat za 24 sata ako bude ponovo izabran.

"Ako može da dođe ovdje, biće mi potrebno 24 minuta da objasnim predsjedniku Trampu da ne može da upravlja ovim ratom", rekao je Zelenski. "Mira ne može biti zbog Putina".

Zelenski je rekao da bi američki vojnici na kraju mogli biti uvučeni u veći evropski sukob sa Rusijom ako Vašington ne poveća podršku.

"Ako nas Rusija ubije sve, oni će napasti zemlje NATO-a, a vi ćete poslati svoje sinove i ćerke u rat", rekao je Zelenski u intervjuu emitovanom u nedjelju na američkom NBC-u.

Predstavnički dom američkog Kongresa, koji predvode republikanci, usvojio je prošle nedjelje zakon o potrošnji kojim se Izraelu pruža pomoć od 14,3 milijarde dolara, ali ne dodaje ništa kao pomoć Ukrajini, što je suprotno zahtjevu predsjednika Džozefa Bajdena koji je tražio 106 milijardi dolara.

Najveći dio tog novca bi otišao na jačanje odbrane Ukrajine, a ostatak bi bio podijeljen između Izraela, Indo-Pacifika i američko-meksičke granične službe.

Američki senator Čak Šumer, lider većine Senata koji kontrolišu demokrate, rekao je da neće staviti na glasanje predlog zakona u Predstavničkom domu, a Bajden je obećao da će staviti veto ako dođe do njega.

Žestoke borbe vode se u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, gdje su ukrajinski vojnici rekli Rojtersu kako su se ruski artiljerijski napadi znatno pojačali proteklih nedjelja.

Obavještajna služba Južne Koreje saopštila je da je Sjeverna Koreja isporučila Rusiji preko milion granata od avgusta. Moskva i Pjongjang su to negirali.

Ruska nova strateška nuklearna podmornica Imperator Aleksandar III uspješno je testirala interkontinentalnu balističku raketu Bulava, saopštilo je u nedjelju rusko ministarstvo odbrane.

Raketa, za koju je Federacija američkih naučnika saopštila da je dizajnirana da nosi do šest nuklearnih bojevih glava, lansirana je sa podvodnog položaja kod sjeverne obale Rusije i pogodila je metu hiljadama kilometara dalje na poluostrvu Kamčatka.

Bonus video: