Suđenje bez presedana u Francuskoj: Ministar pravde optužen za sukob interesa

Sukob interesa je nastao u vezi s tim što je Dipon-Moreti kao ministar pokrenuo istragu protiv sudija s kojima se nekada sporio dok je bio advokat, i što je kao ministar povezan s advokatom bivšeg francuskog predsjednika Nikole Sarkozija u aferi korupcije

9178 pregleda 1 komentar(a)
Moreti, Foto: Screenshot/Youtube
Moreti, Foto: Screenshot/Youtube

U Francuskoj je danas počelo suđenje bez presedana, aktuelnom ministru pravde Eriku Dipon-Moretiju optuženom za sukob interesa.

Suđenje koje će trajati deset dana počelo je pred Sudom pravde Republike, jedinim ovlašćenim da sudi članovima Vlade za djela tokom vršenja funkcije.

Sukob interesa je nastao u vezi s tim što je Dipon-Moreti kao ministar pokrenuo istragu protiv sudija s kojima se nekada sporio dok je bio advokat, i što je kao ministar povezan s advokatom bivšeg francuskog predsjednika Nikole Sarkozija u aferi korupcije.

Slučaj počinje krajem juna 2020. godine, u vrijeme korupcionaške afere "Pol Bizmut" protiv Sarkozija, kada je nedjeljnik "Le Puan" (Point) otkrio da je Kancelarija nacionalnog finansijskog tužioca (PNF) imala dokaze o tome kako su plaćane telefonske usluge nekoliko advokata, uključujući Dipon-Moretija, čiji je posao bio da nađu ko prisluškuje Sarkozija i njegove advokate.

Među svjedocima tokom suđenja Dipon-Moretiju (62) biće i bivša ministarka pravde Nikol Belube i nekadašnji premijer Žan Kasteks.

Uprkos suđenju Dipon-Moreti koji je nekada bio veoma poznat advokat, i dalje uživa podršku predsjednika Francuske Emanuela Makrona i premijerke Elizabet Born.

Ministar će tokom ročišta ostati na funkciji, a izvori bliski vlasti su rekli da su preduzete sve mjere da bi se osiguralo da uprkos tome njegovog resor funkcioniše dobro.

Ukoliko ministar bude proglašen krivim zbog "nezakonitog sukoba interesa", prijeti mu pet godina zatvora i novčana kazna od 500.000 eura, kao i zabrane obavljanja javnih funkcija. Njegov odlazak iz vlade, u koju je imenovan u julu 2020, bio bi neizbježan.

Dipon-Moreti je poznat u Francuskoj jer je tokom 36 godina advokatskog staža uspeo da 140 klijenata oslobodi teških optužbi, te je stekao nadimak "Oslobodilac".

Poznat i po tome što "nema dlake na jeziku", nastupao je u televizijskim policijskim serijama i filmovima, gde je pretežno glumio samog sebe.

Bonus video: