Duda dao mandat Moravjeckom da sastavi vladu Poljske: Pokušaj unaprijed osuđen na neuspjeh, šanse ravne nuli?

U međuvremenu poljska proevropska demokratska opozicija koja je osvojila 248 od 460 poslanika donjeg doma a opozicija ima i 66 senatora od 100 u gornjem domu i tako većinu u oba doma utanačila je posljednje detalje koalicionog sporazuma liberalne Građanske koalicije, centrističkog Trećeg puta i ujedinjene Ljevice i dogovorila se o podjeli resora u novoj vladi

14384 pregleda 1 komentar(a)
Duda, Foto: Reuters
Duda, Foto: Reuters

Predsjednik Poljske Andžej Duda saopštio je večeras da prvi pokušaj da sastavi vladu poslije parlamentarnih izbora 15. oktobra daje dosadašnjem premijeru Mateušu Moravjeckom jer je njegova stranka Pravo i Pravda osvojila pojedinačno najviše glasova, iako proevropska demokratska opozicija ima sada komotnu većinu u oba doma parlamenta, a pokušaj Moravjeckog je unaprijed osuđen na neuspjeh.

"Nijedna stranka nije osvojila pojedinačno većinu u parlamentu. Obavio sam konsultacije sa svim grupama. Pravo i Pravda i Građanska koalicija predstavili su kandidate za premijera i obje stranke su izrazile uvjerenje da će okupiti većinu. Ta pitanja ostaju otvorena. Odlučio sam da povjerim zadatak da sastavi vladu Mateušu Moravjeckom", kazao je predsjednik Duda u obraćanju na poljskim televizijama.

Poljski predsjednik je podsjetio da ako Moravjecki ne uspije da privuče neku od stranaka opozicije ili nagovori da im se priključe neki opozicioni poslanici sljedećeg mandatara za sastav vlade predlaže Sejm poljskog parlamenta.

"A ja ću ga bez odlaganja imenovati", kazao je Duda.

U međuvremenu poljska proevropska demokratska opozicija koja je osvojila 248 od 460 poslanika donjeg doma a opozicija ima i 66 senatora od 100 u gornjem domu i tako većinu u oba doma utanačila je posljednje detalje koalicionog sporazuma liberalne Građanske koalicije, centrističkog Trećeg puta i ujedinjene Ljevice i dogovorila se o podjeli resora u novoj vladi.

"Na ulice je 4. juna izašlo pola miliona ljudi, 1. oktobra milion. Stalo mi je do toga da oni shvate šta bismo im uradili kada bi pokušali da nam ukradu ove izbore. Možda će još malo da nanose štetu, nekog će negdje imenovati, možda će im predsjednik dati još nedjelju dvije. Ali siguran sam da će premijer nove vlade stići pred Božić", kazao je u Vroclavu o Dudinoj odluci lider Građanske koalicije, kandidat proevropske opozicije za premijera, bivši premijer i nekadašnji predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Po ocjeni lidera poljske opozicije predsjednik Duda bez potrebe šteti poljskim interesima ali je još jednom ponovio da to ništa ne mijenja na planovima opozicije da sastavi vladu, samo će morati da sačeka da propadnu napori Moravjeckog.

Pokušaje Moravjeckog da prevuče na svoju stranu cijelu Poljsku narodnu stranku koja je na izbore izašla u koaliciji Treći put zajedno sa Poljskom 2050 Šimona Holovnje ili makar neke poslanike kategorično je odbio lider Poljske narodne stranke Vladislav Kosnjak-Kamiš iako je Moravjecki lično njemu ponudio da bude premijer.

"Zna se gdje je većina. Na miru radimo svoje. Partije opozicije su spremne da preuzmu odgovornost za Poljsku", kazao je Kosnjak-Kamiš.

Prema ojcenama analitičara šanse premijera Moravjeckog i stranke Pravo i Pravda da obezbijedi većinu u parlamentu ravne su nuli jer ne samo da niko iz proevropske demokratske opozicije ne želi sa njima već čak ni opoziciona koalicija radikalnih nacionalista Konfederacija.

Bonus video: