Ukrajina tvrdi da je nanijela "značajnu" štetu ruskoj raketnoj korveti na Krimu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je vojska pogodila "Askold" u brodogradilištu Kerč na Krimu, koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. godine

6838 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukrajina je ponedjeljak saopštila da su njene snage nanijele "značajnu" štetu ruskoj raketnoj korveti na Krimu prije dva dana, navodeći da brod "Askold" možda neće moći da se popravi, prenio je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

"Potvrđeno. Ruski raketni nosač 'Askold', najnoviji brod klase Karakurt sa stelt tehnologijom", saopštila je ukrajinska vojska.

U saopštenju se navodi da je raketna korveta oštećena u napadu na pomorsku i lučku infrastrukturu brodogradilišta Zaliv na okupiranom Krimu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je vojska pogodila "Askold" u brodogradilištu Kerč na Krimu, koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. godine.

"Zahvaljujem svima koji su obezbijedili uspješno uništenje ruskog broda u brodogradilištu Kerč", rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju.

Dva dana ranije, ruska vojska je saopštila da je ukrajinski raketni udar na brodogradilište na Krimu oštetio ruski brod.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je 15 krstarećih raketa ispaljeno na brodogradilište na istoku Krima, dodajući da je 13 oboreno, bez navođenja da li je napravljena neka šteta.

Ukrajinska vojska je 4. novembra takođe saopštila da je izvela "uspješan napad" na brodogradilište Zaliv. Dodala je da je jedan od "najmodernijih" ruskih brodova bio u brodogradilištu, ali tada nije iznijela detalje.

Prethodno je u ponedjeljak Ukrajina proglasila uzbunu za veliki vazdušni napad, naloživši građanima da se sklone usred naznaka mogućeg novog talasa ruskih udara.

Upozorenje u popodnevnim satima uslijedilo je nakon što je Rusija ranije u ponedjeljak raketama i dronovima pogodila Odesu, glavnu ukrajinsku crnomorsku luku, ranivši najmanje osam ljudi i nanijevši veliku štetu poznatom muzeju umjetnosti i stambenim zgradama u istorijskom centru grada, dok su krhotine od dronova zapalile skladišta žita.

Bonus video: