Rusija raspisala međunarodnu potjernicu za članicom benda "Pusi rajot"

Rusija je od početka agrensije na Ukrajinu usvojila niz zakona koji predviđaju rigorozne kazne "za diskreditovanje oružanih snaga ili širenje lažnih vijesti o njima"

3222 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sud u Moskvi raspisao je međunarodnu potjernicu za članicom benda "Pusi rajot" Lusijom Štejn zbog, kako je navedeno, namjernog širenja lažnih informacija o ruskim oružanim snagama, prenijele su agencije navode TASS-a.

Rusija je od početka agrensije na Ukrajinu usvojila niz zakona koji predviđaju rigorozne kazne "za diskreditovanje oružanih snaga ili širenje lažnih vijesti o njima".

TASS navodi pozivajući se na odluku suda da će Štejnova biti uhapšena čim kroči na tlo Rusije.

Bend "Pusi rajot" postao je međunarodno poznat nakon što su članice sa fantomkama na glavi upale u Hram Hrista Spasitelja u Moskvi u februaru 2012. godine i pjevale pjesmu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dvadesetsedmogodišnja Štejnova kao i ostale članice benda, bila je u Rusiji više puta hapšena zbog učešća na protestima. Na protestima u decembru 2021. je zajedno sa drugom članicom benda Marijom Aljohinom stupila u štrajk glađu.

Inače je još u maju 2022. godine uvrštena na popis potjernica ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na kojim se traži zbog kršenja kazne uslovnog otpusta koja joj je izrečena u avgustu iste godine, objavio je tada Radio Slobodna Evropa.

Kazna joj je izrečena zbog kršenja bezbjednosnih mjera uslijed širenja koronavirusa, kada je pozivala ljude na protest protiv pritvaranja opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

Ova otvorena kritičarka ruske invazije na Ukrajinu napustila je zemlju u aprilu 2022. godie nakon što su vrata njenog stana bila označena naljepnicom u obliku slova "Z", simbola ruske invazije na Ukrajinu, sa porukama "Saradnik. Ne prodaji domovinu".

Jedna od osnivačica grupe "Pussy Riot", Marija Aljohina, otkrila je prije nekoliko dana u intervjuu za Njujork tajms da je napustila Rusiju nakon što je sud u Moskvi prošlog mjeseca promijenio ostatak njene jednogodišnje uslovne kazne u zatvorsku kaznu. Kao razlog za to su, takođe, naveli da je prekršila uslove kazne.

Bonus video: