Portugalski premijer podnio ostavku jer su članovi njegove Vlade pod istragom o korupciji

Šezdesetdvogodišnji Kosta, socijalistički vođa Portugala od 2015. godine, rekao je da je nevin i zaplakao se dok se zahvaljivao porodici na njihovoj podršci tokom godina

4775 pregleda 3 komentar(a)
Kosta, Foto: Printscreen YouTube
Kosta, Foto: Printscreen YouTube

Portugalski premijer, socijalista Antonio Kosta saopštio je danas da podnosi ostavku poslije uključenja u opsežnu istragu o korupciji koja je dovela do optužbi protiv njegovog šefa kabineta i jednog od njegovih ministara.

"Funkcija premijera nije kompatibilna sa bilo kakvom sumnjom oko integriteta. U tim okolonostima očigledno sam podnio ostavku predsjedniku republike", rekao je Kosta u obraćanju preko nacionalne televizije.

On je ovo objavio nekoliko sati pošto je portugalska policija uhapsila njegovog šefa kabineta dok je sprovodila raciju u nekoliko javnih zgrada i drugih prostorija u okviru široke istrage o korupciji.

Vrhovni sud takođe ispituje kako su osumnjičeni koristili ime premijera i uključenost premijera u praksu pod istragom, saopštilo je državno tužilaštvo.

Šezdesetdvogodišnji Kosta, socijalistički vođa Portugala od 2015. godine, rekao je da je nevin i zaplakao se dok se zahvaljivao porodici na njihovoj podršci tokom godina.

"Imam potpuno povjerenje u pravni sistem. Želim da kažem Portugalicma gledajući ih u oči da je moja savjest čista od bilo kakvog nezakonitog ili cenzurisanog čina. Ako ima sumnje onda su pravne vlasti slobodne da ih ispitaju... ja nisam iznad zakona", rekao je on.

Istražni sudija istražuje navodne malverzacije, korupciju izabranih zvaničnika i trgovanje uticajem vezano za koncesije za rudnik litijuma blizu sjeverne portugalske granice sa Španijom, i za planove za zelenu fabriku vodonika i centar za podatke u Sinesu, na južnoj obali.

Istražni sudija izdao je nalog za hapšenje za Vitora Eskariju, Kostinog šefa kabineta, gradonačelnika grada Sinesa i još troje ljudi zbog rizika od bjekstva i da bi se zaštitili dokazi, navedeno je u saopštenju iz kancelarije tužioca.

Među imenovanim osumnjičenima, kako je navedeno, su ministar infranstrukture Žoa Galamba i šef ekološke agencije te zemlje.

Racije su između ostalog sprovedene u prostorijama Ministarstva za životnu sredinu, Ministarstva za infrastrukturu, gradsku upravu Sinesa, u privatnim stanovima i kancelarijama.

Iz kancelarije tužilaštva navedeno je da je u istrazi utvrđeno da su se osumnjičeni "pozivali na premijera" dok su činili navodne ilegalne aktivnosti.

Predsjednik Portugala Marselo Rebelo de Sousa ubrzo poslije ove objave saopštio je da je prihvatio je ostavku premijera. Prema saopštenju iz Predsjedništva, on je za sjutra pozvao parlamentarne partije na razgovor, a za četvrtak sazvao Državni savjet, koji okuplja najviše političke zvaničnike, bivše predsjednike i druge ugledne ličnosti.

Portugalski rudnici litijuma i projekti za vodonik dio su zelene inicijative kontinenta za koju se zalaže Evropska unija.

Bonus video: