Dobitnik Nobelove nagrade za mir Aleš Beljacki prebačen u samicu u zatvoru, kaže supruga

"On je zapravo u zatvoru unutar zatvora", rekla je ona

4861 pregleda 2 komentar(a)
Bjaljacki, Foto: Reuters
Bjaljacki, Foto: Reuters

Dobitnik prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir, aktivista Aleš Beljacki, premješten je u samicu u zatvoru u Bjelorusiji gdje izdržava kaznu zbog finansiranja svog rada.

Njegova supruga Natalija Pinčuk rekla je danas za AP da su i pored hroničnih bolesti Beljackog (61) vlasti zaoštrile uslove u kojima je u zatvoru gdje izdržava desetogodišnju kaznu.

"On je zapravo u zatvoru unutar zatvora", rekla je ona. Zatvorske vlasti nisu dopustile Beljackom da se sastane sa svojim advokatima poslije prebacivanja u samicu zbog navodnih disciplinskih prestupa, rekla je ona.

Glavni bjeloruski aktivista za ljudska prava i jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir 2022. godine, Beljacki je osuđen u martu zajedno sa troje kolega po optužbama o finansiranju djelovanja kojim se krši javni red i o krijumčarenju, što je sve on negirao.

Kaznu izdržava u zatvorskoj koloniji za ponovljene prestupnike u Gorkom, zloglasnoj je zatvorenike tuku i podvrgavaju teškom fizičkom radu.

"Zatvorska kolonija u Gorkom ima strašnu reputaciju po mučenju političkih zatvorenika", rekla je njegova supruga

Pinčuk telefonom iz Strazbura gdje je prisustvovala konferenciji Savjeta Evrope.

"Vlasti u Belorusiji nastavljaju brutalnu represiju pokazujući da svakog mogu da podvrgnu mučenju, bez obzira na Nobelovu nagradu", rekla je ona.

Beljacki i njegove kolege uhapšene su poslije masovnih protesta poslije izbora 2020. godine kada je produžena vladavina autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka, i koje opozicija i mnogi na Zapadu smatraju prevarom.

Za vrijeme tih velikih protesta uhapšeno je više od 35.000 ljudi, a policija je pretukla hiljade.

Lukašenko, dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je podržao rusku invaziju Ukrajine, vlada Bjelorusijom od 1994. godine.

Beljacki je podijelio prošlogodišnju Nobelovu nagradu za mir sa vodećom ruskom grupom za ljudska prava "Memorijal" i ukrajinskim Centrom za građanske slobode. On je osnovao Centar za ljudska prava "Vesna", najistaknutiju bjelorusku grupu za ljudska prava koju se bjeloruske vlasti proglasile "ekstremističkom organizacijom".

Predstavnik "Vesne" Pavel Sapelka je za AP rekao da prebacivanje Beljackog u samicu može da uključuje restrikcije za šetnje, zatvorske obroke i donošenje hrane spolja.

On je rekao da su u Bjelorusiji 1.462 politička zatvorenika.

Bonus video: