Ukrajinske vlasti: U ruskom granatiranju stambenih područja ubijeno najmanje pet civila

"Ruska vojska je pogodila selo Bahatir, u okrugu Volnova, vjerovatno višecijevnim raketnim sistemom Smerč", navela je Kancelarija glavnog tužioca

3000 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najmanje pet civila ubijeno je, a nekoliko ih je ranjeno u ruskom granatiranju stambenih područja na istoku i jugoistoku Ukrajine tokom prošlog dana, izvijestile su vlasti u srijedu.

Tri osobe su ubijene u granatiranju sela u istočnoj regiji Donjecka, navela je 8. novembra Kancelarija glavnog tužioca, dodajući da je pokrenuta istraga o ruskom kršenju zakona ratovanja.

"Ruska vojska je pogodila selo Bahatir, u okrugu Volnova, vjerovatno višecijevnim raketnim sistemom Smerč", navela je Kancelarija.

"U epicentru udara bilo je gusto naseljeno stambeno područje, uz koje nema vojnih objekata. Kao posljedica eksplozija oštećeno je i uništeno više od desetak privatnih kuća", dodaje se.

U saopštenju se navodi da su ispod ruševina kuće pronađena tijela 58-godišnjeg muškarca, njegove 60-godišnje supruge i njihovog 33-godišnjeg komšije.

U regiji Harkov, 57-godišnji civil je ubijen, a tri policajca su ranjena u ruskom granatiranju područja Kupjanska, navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova, dodajući da je u napadu oštećena i željeznička stanica.

U južnoj regiji Herson najmanje je jedan civil ubijen, a drugi je ranjen u ruskom granatiranju, rekao je u srijedu regionalni guverner, Oleksandr Prokudin.

"Proteklog dana neprijatelj je izveo 108 napada, ispalivši 538 granata iz minobacača, artiljerije, raketnih bacača Grad, tenkova, dronova i aviona. Neprijatelj je ispalio 16 granata na grad Herson", napisao je Prokudin na Telegramu.

On je dodao i da ruska vojska gađala druga stambena područja i fabriku u okrugu Herson.

Ukrajinske snage vode 45 borbi duž prve linije fronta, objavio je u srijedu Glavni štab ukrajinske vojske.

Vojska je rekla da su ruske trupe nastavile s pokušajima da opkole grad Avdijevku u Donjecku, u kojoj su ukrajinski branioci odbili 14 napada tokom prošlog dana.

Predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je najavio raspoređivanje više protivzračnih odbrambenih sistema NASAMS koje isporučuje Zapad dok se Ukrajina priprema za očekivano povećanje ruskih vazdušnih napada usmjerenih na njenu energetsku infrastrukturu tokom hladne sezone.

Bonus video: